Novosti

Japanski ratnici kao sinonim za nevidljivost

Znate li tko su bili prvi ninje i po čemu su bili poznati?

Press
30.04.2017 12:32

Vjerojatno je svima poznata borilačka vještina jiu-jitsu, ali malo ljudi je upoznato s ninjutsu – mističnom vještinom koja stvara ninje.

Njihovi korijeni sežu u daleko 12. stoljeće, kada je prva škola ninjutsua nastala u klanu Hattori, a vrhunac njihova reda odvija se između 14 i 1. stoljeća, a njihovo djelovanje imalo je velikog značaja za razvoj Japana kao snažne monarhije.

Ninje su bili japanski gerilski ratnici, vješto istrenirani za špijunažu i otmice svih vrsta. Savladali su penjanje na velikim visinama, izuzetno brzo trčanje i kretanje ispod vode. Stvarali su i koristili brojno oružje, poput katane, shurikena i lukom i strijelama hankyu, a najzanimljivija odlika im je bila da su bili – profesionalci. Naime, za određenu svotu novaca, bez moralne zadrške, napravili bi se što se od njih traži, stoga su bili najtraženije ubojice na svijetu.Jeste li ikada razmišljali o ženama ninjama? I one su doista postojale, te iako ih je bilo puno manje nego muškaraca, često su odrađivale puno teže zadatke. Često je šarm i zavodljivost bilo smrtonosnije od bilo kakve oštrice.

Danas više ne postoje (ili postoje, ali uistinudobro odrađuju posao da se ne zna za njih), ali su ostale vječna inspiracija za stripove i filmove. Stoga vam donosimo film Ninja 2 koji je na rasporedu 22:15 na RTL-u!