Cjenovno je prihvatljiva, a uz to, kao i druge ribe, izrazito zdrava te niskokalorična. Velika prednost je i to što je lako dostupna, a kad tome dodate činjenicu da postoji mnoštvo načina kako je pripremiti, jednostavno nemate izliku zašto da se ne nađe i na vašem jelovniku.
Špiček ju je svojim gostima odlučio pripremiti na roštilju za što će imati i posebne savjete što ćete otkriti u emisiji koju donosi SPAR , a koja se emitira večeras u 20 sati na RTL-u, ali osim na roštilju, pastrva se često priprema kuhana ili u pećnici.
Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je u pećnici umotana u aluminijsku foliju što će joj osigurati sočnost. Sve što trebate napraviti jest ribu začiniti po vlastitoj želji, svakako dodati maslinovo ulje te se poigrati i sa sokom od limuna. Riba će se peći u vlastitom soku, a nakon 20-ak minuta je spremna za posluživanje.
Zanimljiva je informacija da je pastrva kao jelo popularna još od stare Grčke i Rima i nikada nije izgubila svoj gurmanski značaj. Pripremala se na razne načine, ali ono što je uvijek ostalo isto jest ako pastrvu kupujete živu, važno ju je pripremiti čim prije kako bi zadržala svježinu.
I na kraju savjet za sve one koji se muče s čišćenjem ribe. Kako je Tomislav Špiček savjetovao u jednoj od epizoda osme sezone Tri, dva, jedan – kuhaj!", pastrvi se ne trebaju skidati ljuske. Naime, ona ima po sebi sluz koja je poželjna kad se prži i peče, a kad se kuha, onda se ljuske mogu skinuti, mada nije nužno potrebno.