Novosti

Kako je 'Morska vila' postala to što jest - himna rukometaša?

...Kao da je morska vila, sve je moje snove ostvarila... Na spomen ovih stihova nema onog tko se neće sjetiti naše rukometne reprezentacije.

Press
27.12.2018 13:52

Pjesmu 'Morska vila' otpjevala je Daleka obala davno prije no što su je hrvatski rukometaši učinili ''popularnom''. Iako nije napisana kao navijačka pjesma, štoviše, svojim tekstom nimalo ne potiče navijački duh, Morska vila" dugi je niz godina neslužbena himna naših rukometaša.

Navijači, Rukomet, Poljska

A kako je uopće sve krenulo? Zapravo nitko ne zna točan odgovor, ali najbliži je dao Ivano Balić , naš najbolji rukometaš svih vremena. Počelo je to s njegovom generacijomjoš 2003. godine kada su seokitili zlatnom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. Bila je to pjesma koju su Balić, Metličić, Šola i ostatak ekipe pjevali interno, u busu na putu do dvorane, u hotelu... A onda su je počeli pjevati i na terenu nakon pobjede. Već 2004. godine, nakon zlata na Olimpijskim igrama u Ateni, 'Morska vila'postala je neizostavna kada su rukometaši u pitanju.

Dugo vremena održala se kao njihov zaštitni znak, a iako je na scenu stupila nova generacija rukometaša koja preferira i neke druge pjesme, bez 'Morske vile' ne prolazi nijedno rukometno natjecanje. Bit će tako zasigurnoi na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj koje počinje 10. siječnja 2019., a koje prenosi RTL!