Novosti

Kako su Halit i Berguzar stvorili fenomen obožavanja turskih serija?

Dugo godina su kod naših gledatelja omiljene bile meksičke sapunice. Teške ljubavne priče koje na kraju ipak završe happy end-om svima su bile dobro poznat scenarij.

Press
24.11.2016 16:20

Malo tko je zato vjerovao da će neki novi jezik i neka nova tradicija gledateljima biti privlačni. Ipak, u kolovozu 2010. godine na RTL-u je krenula priča o lijepoj Šeherezadi i markantnom Onuru, a gledatelji su vrlo brzo seriju 1001 noć" uvrstili u svoj kalendar emisija koje se ne propuštaju.

Rekordi gledanosti su se rušili, o Šeherezadi i Onuru se pričalo na kavama, a tursitičke agencije su zadovoljno trljale ruke jer je broj angažmana za Istanbul neviđeno porastao.

Objašnjavali su tada televizijski stručnjaci, ali i psiholozi da je 1001 noć" izazvala takav interes gledatelja jer su se htjeli odmaknuti od tipičnih zapadnjačkih" priča i vratiti se tradiciji. S druge strane serija je nudila nešto čedniji sadržaj, a ljubavnih scena gotovo da i nije bilo.

Osim u Hrvatskoj, serija je bila popularna u svim zemljama u kojima se prikazivala, a to doslovno znači od Azije do Južne Amerike. Naime, Latinska Amerika je dosta kasno otkrila moć turskih sapunica, a otkrili su je upravo preko 1001 noći". Halit Ergenc i Berguzar Korel, bračni i glumački par koji je odigrao Onura i Šeherezadu, u Latinskoj Americi je postao popularniji i od njihovih glumaca.

10 godina nakon snimanja serije 1001 noć", najmoćniji glumački par Turske opet je zavladao ekranima. U seriji Ranjena ljubav" koja se uskoro počinje prikazivati na RTL-u glume Azize i Cevdata , bračni par čijoj sreći na put staje ljubav prema domovini!