Novosti

Legendarni Jeremy Brett kao najpoznatiji detektiv u povijesti: 'Sherlock Holmes: Znak četvorice' večeras...

Ne propustite pogledati TV film s mnogima ponajboljim Sherlockom Holmesom ikad

RTL.hr
07.11.2021 18:00

Sherlock Holmes (Jeremy Brett) jedini je detektiv viktorijanskog doba koji pruža konzultantske usluge. Iako je njegovo djelovanje uglavnom orijentirano na privatne klijente, Holmes često pruža pomoć policiji, inspektoru Lestardeu (Colin Jeavons), uglavnom kada istražuju isti slučaj. Holmesovi klijenti različitog su imovinskog stanja, od skromnih građana pa do članova kraljevske obitelji, a njegovo znanje kemije, anatomije i drugih znanosti te moć primjećivanja, prepoznavanja, predviđanja i dedukcije omogućava mu da riješi slučajeve koji se čine nerješivima. Holmesov vjerni suradnik i prijatelj, vojni veteran dr. John Watson (Edward Hardwicke) pomaže mu u radu. Neraskidiv dvojac smjestio se u Londonu, Baker Street 221B, u kući koju održava gospođa Hudson (Rosalie Williams), iz koje oni rješavaju najkompliciranije i najzagonetnije slučajeve. Pa je tako nestanak oca gospođice Mary Morstan, kapetana Morstana, koji je nestao prije 10 godina zaintrigirao Holmesa. Naime, svake godine na dan očevog nestanaka Mary poštom dobije vrijedan biser. Istraga vodi Holmesa i Watsona u potragu za izgubljenim blagom, koje pripada četvorici osuđenika na Andamanskim otocima.

"The Adventures of Sherlock Holmes" (1984.–1985.), "The Return of Sherlock Holmes" (1986–1988), "The Case-Book of Sherlock Holmes" (1991.–1993.) i "The Memoirs of Sherlock Holmes" (1994)., kolekcije su TV filmova, adaptacija priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu koje je producirala Granada TV, a bile su prikazane na ITV-ju u Velikoj Britaniji. Glavne uloge u ovim klasičnim serijalima ponijeli su Jeremy Brett kao Holmes i David Burke te kasnije Edward Hardwicke kao dr. Watson, a "Znak četvorice" bio jedan od 13 nastavka u serijalu ""The Return of Sherlock Holmes" te prvi koji je adaptiran u dugometražni film. Mnogi su se složili da je Hammondova TV verzija priče najbliža pisanom predlošku, a portreti Holmesa i Watsona, koji su dali Jeremy Brett, Edward Hardwicke vjerojatno najbolji prikazi poznatih istražitelja. Stilski i odlično produciran film u kombinaciji s glumačkim predstavama pravi je užitak za sve obožavatelje detektivskih priča, pogotovo onih o Sherlocku Holmesu. Jeremy Brett u to je vrijeme bio na vrhuncu svojih glumačke snage i karijere, nakon čega su nažalost slijedili zdravstveni problemi sjajnog glumca. Film je pružio sve što volimo i očekujemo u pričama o poznatom detektivu, od misterija skrivenog blaga pa do londonske magle, Holmesovog prerušavanja te sviranja violine, koje mu pomaže da se opusti i razmišlja te razrađenom, detaljnom objašnjenu slučaja, dok je sama radnja tipično holmesovska, o zločinu proganja svoje počinitelje.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.