Novosti

Luc Besson danas slavi 63. rođendan: Slavni redatelj htio je biti znanstvenik, ali jedna tragedija...

Sva sreća da je Lucu Bessonu bilo dosadno u školi, jer tako su nastali njegovi najpopularniji scenariji

RTL.hr
18.03.2022 20:00

Luc Besson rođen je 18. ožujka 1959. u Parizu. Redatelj i scenarist brojnih sjajnih filmova, djetinjstvo je proveo putujući s roditeljima koji su se bavili ronjenjem. I sam je želio ostati povezan s morem – planirao je upisati studijza morskog biologa i specijalizirati se za rad s dupinima, no sa 17 godina je doživio tešku nesreću na ronjenju, zbog koje je od omiljenog hobija, a i studija morao odustati.

Nakon togavratio se u rodni Pariz, a kada mu je bilo dosadno u školi, pisao je prve verzije 'Velikog plavetnila' i 'Petog elementa'. Tada jeshvatio da se želi baviti filmom pa se 'vukao' po setovima kada god je ulovio priliku, otkrio je o sebiBesson u jednom od intervjua.


Od 'Petog elementa' do 'Leona Profesionalca'

Malo pomalokrenuo je ostvarivati svoje projekte od kojih su neki odmahpostali hvaljenifilmski klasici. Samo neki od najznačajnijih su već spomenuti hitovi 'Veliko plavetnilo' i 'Peti element', a tu su i 'Taksi', 'Ivana Orleanska', 'Leon Profesionalac', 'Transporter 2'i 'Transporter 3', 'Arthur u zemlji Minimoya' i brojni drugi. Za neke je pisao scenarije ili ideje, a neke je i režirao.

Luc je oduvijek volio surađivati saJeanom Renoom i Garyjem Oldmanom, a s dvjemaglumicamas kojima je snimao, bio je i u braku, sMaiwenn i Millom Jovovich. Glazbu u svim svojim filmovima prepuštao je samo jednoj osobi, svom dobrom prijatelju Ericu Serri.

Poput potpisa su mu vrlo niski kadrovikoji prate automobil u velikoj brzini. Tako nešto pronaći možete u 'Transporteru' i svim njegovim nastavcima 'Taksija'.

Napeti ZF akcijski hit talentiranog Luca Bessona 'Lucy' gledajte unedjelju u 22:35 na RTL-u.