Novosti

Luka iz 'Superljudi': Rekord za slaganje Rubikove kocke mi je devet sekundi

Ljudi moji, je li to moguće? Poznata izreka sportskog novinara svoju primjenu je imala u drugoj emisiji showa Superljudi" u kojoj je briljirao Luka Pirić, 14-godišnjak iz Rijeke. Naime, Luka je zatvorenih očiju složio tri Rubikove kocke i apsolutno osvojio žiri.

Press
01.04.2017 15:12

A kada ga pitate kako mu to uspijeva, učenik osmog razreda odgovara pa lako"!

Prvu je složio prije tri godine i to sasvim slučajno.

Bili smo kod kumova, a kum je prestao pušiti i nabavio je Rubikovu kocku kako bi se nečim zabavljao. Gledao sam tu kocku i pokušavao je složiti, pa mi ju je kum dao i rekao da mu se javim za par mjeseci kad je složim. Sutradan ujutro sam se probudio, počeo je slagati i složio. Odmah sam ga zvao da mu se malo rugam" priča simpatični Luka koji bez teksta ostavio i članove žirija: Anđelku Prpić, Branka Đurića Đuru, Zrinka Tutića i Vuka Aleksića.

LUka Pirić, SUperljudi

Luka je nakon prve složene kocke počeo gledati You Tube videa u kojima slažu kocke, a sad radi na brzini.

Najbrže sam je složio za 9 sekundi, a u prosjeku mi treba 14. Hrvatski rekord je 8,60 sekundi, a svjetski, 4,71" kaže Luka koji ima dvije mlađe seke. Njih je također učio slaganju, ali kaže kako nisu bile previše zainteresirane.

S obzirom na spretnost ruku, Vuk Aleksić mu je poručio da bi bio vrsan kirurg, ali što želi biti kad odraste, Luka još ne zna. No zato savršeno dobro zna kako slaže Rubikovu kocku zatvorenih očiju.

Zapravo je slažem kroz priču. Dam kockici neko slovo, na primjer A i onda joj dodijelim neku riječ s tim slovom, primjerice auto. I onda krenem slagati priču, a tako složim i kocku" pojašnjava Luka. Dok je u njegovom svijetu to sasvim jednostavan posao, nama je i pokušavanje shvaćanja logike kojom se taj posao odvija potpuno neshvatljiv.

Za polufinale Superljudi" se polako sprema, a ako dobije nagradu od 25 tisuća eura, kaže, odveo bi svoju obitelj na put. A mi mu želimo baš to!