Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MUZEJ REALNOSTI

Mali vodič kroz Muzej realnosti: pet interaktivnih iskustava koja će promijeniti vaš pogled na svijet

Zaigrati Lutriju života, ući u dva paralelna dječja života, doživjeti invaziju na djetinjstvo, čekati da s neba padne pošiljka hrane i uspeti se Stepenicama života – dio su dječjih iskustava s kojima nas ove godine suočava Muzej realnosti.

Image
Press/ 8.12.2017. u 9:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od ponedjeljka, 11. prosinca Muzej realnosti vodi vas na trodnevno interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo i potresnu svakodnevicu milijuna ugrožene djece diljem svijeta. Instalacije, iskustvene sobe, hologrami, optičke iluzije i virtualna stvarnost samo su neki od eksponata uz pomoć kojih će Muzej realnosti ove godine povezati različite doživljaje dječje stvarnosti.

Što je stvarno, a što nije? Mijenja li se naš doživljaj stvarnosti kada neku situaciju proživimo iz cipela druge osobe? Mogu li informacije, u vremenu alternativnih činjenica, dočarati kako je nekome tko je pretrpio nasilje, siromaštvo, odbačenost? Povezivanje s tuđim iskustvima otvara pore naše ljudskosti u trenucima beznađa i bespomoćnosti u odnosu na ono što se događa u svijetu. Ratovi, prirodne katastrofe, siromaštvo i nepravda dio su različitih stvarnosti. Za neke je to tek vijest u medijima, a za neke njihov trenutačni život.

Muzej realnosti jedinstveni je postav koji donosi posjetiteljima različite doživljaje stvarnosti koje čine život u Hrvatskoj, na jugu i sjeveru, istoku i zapadu svijeta koji dijelimo. Ove godine iz Muzeja progovaraju najmlađa djeca, darujući nam uvide i iskustva iz svog životnog kutka.

Kao i proteklih godina, Muzej realnosti održat će se u Muzeju iluzija u Zagrebu, gdje će na tri dana, od 11. do 13. prosinca, upravo uz pomoć iluzija, ispričati nove stvarne priče i približiti nam stvarnost najugroženije djece.

Od brojnih zanimljivih interaktivnih iskustava koje ćete kao posjetitelj Muzeja realnosti ove godine moći doživjeti izdvajamo one koje će zasigurno promijeniti vaš pogled na svijet:

1. Zaigrajte Lutriju života
Jedinstveni „stroj za upoznavanje“ na trenutak će ukrstiti vaš životni put s putem jednog djeteta s neke daleke adrese. Svaki će posjetitelj kući ponijeti trajni podsjetnik na nezaboravan susret kao i na činjenicu da ne možemo odabrati gdje ćemo se roditi i da u život svi krećemo s različitih startnih pozicija.

2. Otškrinite vrata sobe s dva lica
Životni predmeti vode vas u dva paralelna dječja života koja se odvijaju na dva poštanska broja, u dvije obitelji - u sobi djeteta s oba zaposlena roditelja i sobi u kojoj boravi dijete u obitelji koja prima socijalnu pomoć. Jeste li znali da u obiteljima koja primaju socijalnu pomoć u Hrvatskoj,  gotovo svako drugo dijete nema vlastiti krevet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

3. Doživite invaziju na djetinjstvo

Izgubite tlo pod nogama i iskusite kako dugotrajni sukobi i nasilje odraslih utječu na najmlađe. S jedne strane je Sirija, gdje 2.5 milijuna najmlađih žrtava sukoba živi na teško dostupnim mjestima bez pristupa pitkoj vodi, hrani i liječniku. S druge strane je Bangladeš gdje više od 300 tisuća djece, izbjeglica iz Mijanmara kojima je osim krova nad glavom ukradeno i djetinjstvo.

4. Čekajte da vam hrana padne s neba
Uz pomoć VR filma “The Food Drop” uđite u svakodnevicu malog izbjeglice Chuola iz Južnog Sudana čiji život ovisi o dostavi hrane zrakoplovom. Naći ćete se usred humanitarne krize i osjetiti kako je to kad vam život ovisi o vrećama žitarica koje padaju s neba. Trenutno oko 155 milijuna djece u svijetu zaostaje u razvoju zbog slabe prehrane, nezdravog okruženja i bolesti.

5. Uspnite se Stepenicama života
Većini posjetitelja nije teško uspeti se stepenicama kako bi (p)osjetili Muzej realnosti, no ove stepenice postavljaju pitanja. “Što je potrebno da se dijete uspne stepenicama života?  “Koji su to temelji koje svako dijete treba dobiti, da bi se te stepenice izgradile?”. Uspon nije lak, ali je osjećaj na vrhu nešto posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VOLI SELO

Mladi domaćin Luka: 'Djed mi je ostavio imanje i nadam se da će i moj sin jednom ostati tu'

Uz spomenute eksponate, posjetitelji Muzeja moći će i zaviriti u naš čudesan mozak, ući u sobu potencijala, iskusiti prirodne katastrofe, snaći se kada im uragan iznenada izmakne tlo pod nogama, doznati kako nastaju sjene koje nas prate cijeli život, dobiti odgovor na pitanje "što je potrebno ljudskim bićima da se razvijaju?", otkriti razliku između želja i potreba te otkriti vrijednost "darova za cijeli život" u muzejskoj trgovini.

Postav Muzeja realnosti bit će moguće razgledati u Muzeju Iluzija (Ilica 72) u Zagrebu od ponedjeljka 11. do  srijede 13. prosinca – na dan otvorenja u ponedjeljak radno vrijeme Muzeja bit će od 12 do 22 sata, dok će preostale dane vrata Muzeja biti otvorena od 9 do 22 sata

Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
JOVANOVA DRAGA

Sjećate li se nje? Evo kako Paulina iz 'Ljubav je na selu' izgleda danas

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba