Novosti

Mateja Domitrović savjetuje zašto treba jesti smokve!

Bilo svježa ili suha, smokva je bogata brojnim važnim vitaminima, a zašto se još smatra odličnom voćkom, otkrit će vam nova članica žirija i gastro novinarka omiljenog kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!".

Press
22.08.2017 10:00

Sezona je rajskog voća smokvi koja obnavlja i osnažuje čovjeka, ali i održava njegovo zdravlje. To je biljka koja puno daje, a malo joj treba, te se možejesti svježa, alii sušena i kao takvoj produžuje joj se vijek trajanja, no može setermički obrađivati i koristiti za pripremu,ne samo slatkih, već islanih jela.

Zašto i kada treba jesti smokve te koja tri načina pripreme su najbolja, otkriva Mateja Domitrović Sabo , nova članica žirija kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" .

Mateja Domitrović

1. Smokve su dobre za kolače, ali i za džemove kao dodatak u nekom jelu!

Razlog tomu jest da se mogu kombinirati i svježe, ali i suhe, koje su uglavnom u nekim slanim kombinacijama. Njih je dobro prethodno malo i namočiti u prošeku ili vinu i mogu se dodati u toćeve.

2. Suhe i svježe smokve su super u svim slatkim kombinacijama!

Smokve mogu biti same za sebe ili uz sladoled, kremu od sira ili tako nešto, ali možemo napraviti ikrostatusa smokvmama ili tart.

3. Salata sa smokvama, mozzarella, kozji sir, alcetto irikola, odlična je kombinacija za ljetno osvježenje!

Smokve pašu uz sireve ili nakon jelauz čašu vina.Malo džema od smokve, dvije do trivrste sira i eto vam savršen ručak.

4. Čokolada sa suhom smokvom - ako niste, morate probati!

Mnogi danas nisu ni svjesni koliko su suhe smokve dobre za zdravlje. One su prepune hranjivih sastojaka i vrlo ukusne, a mogu se koristiti za džemove,peciva,sladoledei čokoladu. Smokve su izuzetan izvor energije te potiču rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.


Smokve sadrže sljedeće hranjive tvari:

- Ugljikohidrati

- Bjelančevine

- Masnoće

- Vlakna

- Folacin

- Niacin

- Piridoksin

- Pantoten

- Vitamin C

- Vitamin K

- Kalij

- Kalcij

- Magnezij

- Cink

- Bakar

- Željezo