Sezona je rajskog voća smokvi koja obnavlja i osnažuje čovjeka, ali i održava njegovo zdravlje. To je biljka koja puno daje, a malo joj treba, te se može jesti svježa, ali i sušena i kao takvoj produžuje joj se vijek trajanja, no može se termički obrađivati i koristiti za pripremu, ne samo slatkih, već i slanih jela.
Zašto i kada treba jesti smokve te koja tri načina pripreme su najbolja, otkriva Mateja Domitrović Sabo, nova članica žirija kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!".
1. Smokve su dobre za kolače, ali i za džemove kao dodatak u nekom jelu!
Razlog tomu jest da se mogu kombinirati i svježe, ali i suhe, koje su uglavnom u nekim slanim kombinacijama. Njih je dobro prethodno malo i namočiti u prošeku ili vinu i mogu se dodati u toćeve.
2. Suhe i svježe smokve su super u svim slatkim
kombinacijama!
Smokve mogu biti same za sebe ili uz sladoled, kremu od sira ili
tako nešto, ali možemo napraviti i krostatu sa
smokvmama ili tart.
3. Salata sa smokvama, mozzarella, kozji sir, alcetto i rikola, odlična je kombinacija za ljetno osvježenje!
Upravo se čita
Upravo se čita
Smokve pašu uz sireve ili nakon jela uz čašu vina. Malo džema od smokve, dvije do tri vrste sira i eto vam savršen ručak.
4. Čokolada sa suhom smokvom - ako niste, morate probati!
Mnogi danas nisu ni svjesni koliko su suhe smokve dobre za zdravlje. One su prepune hranjivih sastojaka i vrlo ukusne, a mogu se koristiti za džemove, peciva, sladolede i čokoladu. Smokve su izuzetan izvor energije te potiču rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve sadrže sljedeće hranjive tvari:
- Ugljikohidrati
- Bjelančevine
- Masnoće
- Vlakna
- Folacin
- Niacin
- Piridoksin
- Pantoten
- Vitamin C
- Vitamin K
- Kalij
- Kalcij
- Magnezij
- Cink
- Bakar
- Željezo