Piknik-nacija vodi vas u Međimurje! Ususret velikom nagradnom natječaju koji možete odigrati i osvojiti super nagrade, odlučili smo istražiti kako napraviti savršenu međimursku gibanicu. U nastavku pročitajte zanimljivosti o ovom slatkom desertu, ali i recept koji je za prste polizati!
Slatko jelo međimurske kuhinje i sastavni dio nacionalne hrvatske kuhinje međimurska je gibanica. Iako je izgledom i okusom vrlo bliska prekomurskoj gibanici iz susjedne Slovenije, i dalje se od nje razlikuje po nekim karakterističnim elementima. Nekada su se gibanice pekle isključivo u glinenim posudama dok se danas pripremaju i u drugim vrstama posuda, najčešće metalnim protvanima, u narodu poznatim i kao - tepsije. Osnovni sastojci su lisnato tijesto, svježi kravlji sir, naribana jabuka, mljeveni orasi, mljeveni mak, dok se od dodataka mogu stavljati jaja, grožđice, maslac, vrhnje, mlijeko, pržene pšenične klice, cimet, šećer i sol.
Postupak nije nimalo jednostavan - na sloj tijesta položen u nauljenu posudu stavljaju se već ranije pripremljena četiri glavna nadjeva, i to unaprijed određenim rasporedom: red kore, red nadjeva, sve dok se svi ne rasporede po slojevima jedan iznad drugog, mak, sir, orasi i jabuke. Međimurska gibanica završava slojem tijesta u koji može biti umiješan žumanjak ili rastopljeni maslac.
Preporuka je da se peče u pećnici oko 40 minuta do jednog sata, a nakon toga se hladi i reže na komade oblika kocke ili kvadra. Međimurska gibanica može se servirati hladna ili topla.
Recept:
otprilike 10 listova gotovog tijesta za savijače, gibanice....
otopljeni maslac za premazivanje listova tijesta
vrhnje za premazivanje gibanice
šećer u prahu za posipati gibanicu kada je pečena
Nadjev 1 (mak)
300-350 g mljevenog maka
4 žlice šećera (ili prema vlastitom ukusu)
naribana korica neprskanog limuna
čaša mlijeka za nakvasiti mak
Nadjev 2 (sir)
700 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
4-5 žlica šećera (ili prema vlastitom ukusu)
Nadjev 3 (orasi)
300-350 g mljevenih oraha
4 žlice šećera (ili prema vlastitom ukusu)
čaša mlijeka za nakvasiti orahe
Nadjev 4 (jabuke)
1000-1200 g jabuka
3-4 žlice šećera (zavisno od kiselosti jabuka, odnosno prema vlastitom ukusu)
malo cimeta
Više o međimurskim specijalitetima pročitajte ovdje .