Novosti

Mi smo puno topliji narod nego Talijani!

Naša voditeljica Antonija Blaće već neko vrijeme živi u Italiji, u mjestu imenom Sori, gdje se preselila sa suprugom Hrvojem.

Press
13.03.2016 13:00

Uhvatili smo je u kratkom posjetu Zagrebu ne bi li je malo ispitali kako joj je u zemlji ukusne spize, što radi kada ništa ne radi, kakvi su Talijani te kako to da je postala health guru' socijalnih mreža mnogim djevojkama. Također, otkrila nam je što znači talijanska riječ beli te zašto je još uvijek ne može koristiti u rečenici. Eccola!

Come stai?

Sto bene, grazie.

Budući da si se preselila u Italiju sa suprugom, opiši nam mjesto u kojem živiš?

Živimo u jednom malom mjestu kraj Genove. Zove se Sori. Kao recimo u Samoboru. Samo na moru.

Jesi li naučila jezik ili ga znaš već od prije? Koja ti je najdraža poštapalica na talijanskom?

Znam od prije, ali sam već dosta pozaboravljala pa se sad podsjećam. Sorežani imaju neku svoju psovku "beli" s naglaskom na i, znači isto što i najpoznatija talijanska psovka "che cazo" (uz obavezno lamatanje rukama), ali je beli" manje nepristojno, nije prostački olfo. Doduše, ne upotrebljavam još ni jednu ni drugu psovku. To je živa nauka dok ne skužiš gdje se, da prostite, "beli" umeće u rečenici.

Opiši nam svoj dan u Italiji?

Ja vam niš ne delam. Prvo sam samo jela i spavala nakon, pa ne znam, valjda 70 letova prošle godine, pa kad sam postala morž, odlučila sam da bi bilo zgodno da počnem vježbati tako da sad treniram 5 puta u tjednu, đir po plaži sa Čarlijem, kuham, čitam i odmaram. Ona naša "pomalo".

Ideš li tamo na plac i možeš li se cjenkati kao s našim kumicama?

Ma nemaju oni ništa slično našem placu. Kvaliteta namirnica kod nas je puno bolja, jedino su zaista meštri tjestenine i svega tjestastog. Nisam se ni od kumica onesvijestila.

Jesmo li različiti mi i Talijani i ako da, po čemu?

Jesmo. Talijani su puno gori nego što se o njima priča, a mi puno bolji. Hahaha. Klasična dijaspora. Zezam malo. Nismo slični po mentalitetu, možda malo Dalmatinci, ali mi smo realno puno topliji. Kod njih je sve bučno, ali mislim da ih je zahvatila ona europska hladnoća u odnosima. Rijetko tko kod koga ide doma.Rade dvokratno jer moraju ići doma na ručak. To je kod nas nepojmljivo. Mi se još ljutimo kad se ne radi nedjeljom. Puno jedu, zapravo žvaču cijeli dan. Obavezno odlaze na "aperitivo" prije večere, popiju aperol ili čašu vina, ali ćete u svakom kafiću, i najcrnjoj rupi, uz tu čašu dobiti i hranu, onako, zalogajčiće na pladnju svega onoga što nisu prodali taj dan, od komadića pizze, tosteva, maslina do kikirikija. I tako za svaku čašu koju naručite, (a kako nisam u životu popila JEDNU čašu nečega), na kraju se najedem prije večere. I onda budeš debeo. Oni nisu jer su umjereni i valjda im je organizam podešen na sav taj silni škrob. Također, mogu i sjekire padati, ali oni će svoja tri obroka pojesti u miru. Ne postoji "nisam stigao jesti", cijela država stoji od 13.00 do 16.00.

Opasno si 'zagrizla' u teretanu, to su već pripreme za ljeto?

Ma jesam opasno, jedva se natjerala. Nema smisla da plašim ljude po plaži. Znam cijeli proces kako doći do toga da budeš fit, znam što moram i nije mi teško, samo je malo teže okružena pestima, raviolima, tramezzinima, tostevima i lazanjama i aperitivima.

Objasni nam odakle ti ideja za #ljetobezparea i kako se to odrazilo na tvoj instagram profil?

Ma to sam blebnula u šali kao hešteg i jednostavno se "primio". Kad ukucaš ljeto bez parea na instagram ima hrpa slika cura koje trenkaju, ali su prvih par postova moji. Kronološki se vidi da je otuda krenulo i sad kad je već tu, glupo ga je ne koristiti. To je već zajednica mala.

Možeš li našim RTL-ovkama otkriti što se sve nalazi na tvom zdravom jelovniku?

Jaja kao najnamirnica. Barem meni. Uvijek imam skuhanih 5,6 jaja u frižideru, može kao međuobrok, u salatu ili kao samostalni obrok kao omlet ili kako već volite. Hrpetine povrća. Meso. Iako bi bolje bilo riba, ali ja to nemam živaca čistiti. I to je to. Uglavnom se bavim smišljanjem recepata koji mi daju osjećaj kaoda sam pojela nešto tjesteninasto ili kruhasto. Najteže se toga odreći, osobito u Italiji. Bože kako je to sve fino tamo. Ali fino je i #ljetobezparea!

Udjeli nam savjet kako doći do 'ljeta bez parea!'

Trening barem 3 puta tjedno. Baaarem. I LCHF prehrana. Paleo. Znači što manje ugljikohidrata. Osobito ovih koji mirišu iz pekara. Radije pojest domaćeg špeka nego lisnato. Iako ja obožavam sve od brašna, ali "beli", život je nepravedan.

Nabaci nam neki recept by Antonija Blaće!

Uf. Imam ja toga, samo što je sve odokativno. Općenito za pripremu hrane preporučam korištenje pećnice jer zapečeno daje neki fini osjećaj da si nešto konkretno jeo i treba koristiti hrpu mirodija za kompenzaciju.Dakle, blanširaš karfiol, znači par minuta u kipuću vodu. Staviš ga ocijeđenog i malo zgnječenog u pleh, dodaš posni sir, oko 200gr (može i više i manje) mlijeko (ili zamjena za mlijeko) 1-2 dl, dva jaja. To je to. Sve to smuljaš, dobro začiniš češnjakom, može i onaj u prahu, sol, može malo maslinovog, može čak gore malo naribanog nekog masnijeg sira za gušt i sve to u pećnicu na 200-tinjak i čekaš da se zapeče. I da cijeli taj cijeli pleh pojedeš u jednom danu, još si u kalorijskom deficitu. Super je kao obrok, međuobrok. Narežeš na ploške i možeš lako ponijeti na posao ili gdje već ideš. Treba samo malo mašte. Umjesto karfiola može i brokula, može malo i poriluka.. Ma maštu na volju. Dobar tek i mršavi i zdravi bili. Do ljeta. I inače!