Play ponuda
Play ponuda
OD 23.10 SATI

Na RTL-u od večeras ne propustite regionalnu hit seriju 'Besa'! Donosimo sadržaj prve dvije epizode

Od ponedjeljka do petka od 23.10 sati pratite kriminalističku dramsku seriju 'Besa' koja se bavi kontroverznim običajem s Balkana...

Image
Foto: PLAY Premium
RTL.hr/ 19.12.2022. u 11:15
Play ponuda

Život jedne obitelji dramatično će se promijeniti kada labirint nepredvidivih okolnosti spoji običnog čovjeka Uroša (Radivoj Bukvić) i regionalnog šefa mafije Dardana (Arben Bajraktaraj). Serija je nastala u izvršnoj produkciji RTL-a i međunarodnoj koprodukciji Adrenalina i Red Planet Picturesa. U ovoj seriji koja je rađena po najvišim produkcijskim standardima, svoju ulogu dobilo je čak 200 glumaca s prostora bivše Jugoslavije, Albanije, Velike Britanije i Francuske, a jednu od važnijih uloga igra i hrvatska glumica Lana Barić. Snimanje serije trajalo je 120 dana na atraktivnim lokacijama diljem regije, između ostalog snimalo se i u Splitu te Rovinju. Serija je okupila međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca, predvođenu poznatim britanskim scenaristom Tonyjem Jordanom, proslavljenog s TV serijama 'Hustle' i 'Life on Mars'. Jordan je, zajedno sa scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz naše regije, a po originalnoj ideji Srđana Šapera, tako kreirao prvu regionalnu seriju koja zadovoljava sve standarde poznatih britanskih dramskih serija, što je ujedno i specifičnost 'Bese'. Redateljsku palicu preuzeo je Dušan Lazarević, koji potpisuje režiju TV serija uspješno prikazivanih na BBC-u i Netflixu, a lokalnoj publici poznat i po režiji prve sezone serije 'Žene s Dedinja'. Glavne uloge podijelili su Radivoje Raša Bukvić, glumac sa zavidnom međunarodnom karijerom, poznat po ulogama u filmovima 'Umri muški 3' i '96 sati'', a koji u ovoj seriji igra Uroša - jednu od glavnih uloga i Arben Bajraktaraj, također poznat po ulozi u filmu '96 sati' te serijalu 'Harry Potter', a kojeg će gledatelji 'Bese' pratiti u ulozi Dardana.

Sadržaj

Prva epizoda

Na samom početku pratimo priču običnog obiteljskog čovjeka Uroša Perića. Njegova supruga Marija, sin Vidan i kći Una žive naizgled idilično i susreću se sa svakodnevnim problemima. Uroš ima privatan biznis koji mu trenutno ne ide najbolje, a doznaje da mu najbolji prijatelj Miša boluje od raka. Usred noći ga budi poziv da mora voziti kombi do Crne Gore jer se njegovu radniku porađa žena. Pred komisijom Interpola inspektor Koci predstavlja svoja saznanja o klanu Beriša zahtijevajući veće financije kako bi sa svojim timom okončao lanac kriminala koji uključuje drogu, nasilje i ubojstva. Uz klan Beriša, postoji suparnički klan Sokolji s kojim su Beriše u miru zato što je vođa Beriša Dardan oženio Agimovu sestru Teutu. No sada je primirje na klimavim nogama te se sprječava eskalacija sukoba. U obitelji Beriša prati se priča o Dardanovoj starijoj kćeri Besijani, koja je dobila stipendiju za studij na Oxfordu i koja odlazi na party pun alkohola i droge, gdje njezin dečko Britanac radi kao DJ. Dok Uroš bezbrižno vozi kombi Crnogorskim primorjem, Besijana i njezin dečko sporednim putem od Ulcinja jure automobilom pod utjecajem opijata i zbog prekomjerne brzine Besijana se sudara s Urošem. Uroš je zadobio ozljede koje nisu opasne u život i odvoze ga u bolnicu, Besijana je mrtva na licu mjesta. Posljednje vidimo kako Dardan miluje nepomično lice mrtve kćeri i ova će situacija Urošu Periću i njegovoj obitelji promijeniti dalji tijek života, i to nagore.

Druga epizoda

Smrt Besijane Beriša postaje nevidljiva omča oko vrata Uroša Perića. Dok obitelj Beriša priprema Besijanin sprovod, jedan će čovjek odgoditi stezanje te omče. U Ulcinj stižu Uroševa žena Marija te njegov prijatelj i odvjetnik Pavle, ali i inspektor Petrit Koci, koji se pita je li smrt Dardanove kćeri slučajnost i kakve će posljedice izazvati. Dardan Beriša uzima istragu o smrti mezimice u svoje ruke i doznaje u kakvom je stanju bila u trenutku nesreće. Iako ozlijeđen, Uroša odvode na 48 sati u istražni zatvor. Za to vrijeme Besijanin sprovod okuplja mnogo onih koji osjećaju poštovanje ili strah prema Dardanu Beriši, kao i neprijatelje, od kojih najveći stiže s obale Ženevskog jezera. Iznenadni poziv okončat će Urošev boravak u pritvoru prije zakonskog roka, no njegov povratak kući bit će odgođen zbog susreta tijekom kojeg će doznati koliko njegov život vrijedi.

Image

Besa

kriminalistička dramska serija
Srbija/ Velika Britanija/ Hrvatska - 2018
Ponedjeljak - nedjelja u večernjem terminu
Gledaj na
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
BAŠ FORA!

Kockić zna koliko je sati: Vrijeme je za cool modni dodatak - Kockićev sat!

Play ponuda

Više s weba