Play ponuda
Play ponuda
NOVA SEZONA INDIZAJNA

Mirjana Mikulec o trendovima koji će dominirati ove jeseni: 'Klasika i eklektika - ima tu dosta baršuna, tapeta, mramora te tamnih tonova zelene i sive'

Mirjana Mikulec otkrila nam je što je inspirira, što osobno voli u uređenju te što ćemo gledati u novoj sezoni showa

Image
RTL.HR/ 7.10.2018. u 8:00
Play ponuda

Nakon 13 uspješnih sezona 'InDizajna s Mirjanom Mikulec', krenula je i 14 sezona. S uspješnom dizajnericom interijera te organizatoricom popularnog InDizajn sajma razgovarali smo o novoj sezoni showa, ali i trendovima u uređenju interijera koji će dominirati ove sezone.

Nakon vrlo uspješnog InDizajn sajma završili ste 14. sezonu emisije. Što nas čeka ove jeseni?

Jesen je uvijek uzbudljiva jer nakon ljetnog odmora dobijete niz novih svježih ideja i nadahnuća. Vjerujem da će se to osjetiti i u novih 12 epizoda koje smo pripremili za naše gledatelje. Pratimo i dalje trendove, nudimo korisne ideje i savjete, posjećujemo atraktivne dizajnerske interijere no nismo iznevjerili tradiciju nagradnih makeovera kojima darujemo naše vjerne pratitelje.

Njih dvanaest osvojit će nagradni makeover u kojem preuređujemo jednu prostoriju stana. A u domovima drugih dvanaest dobitnika riješit ćemo po jedan problem u stanu koji im zadaje muku da bi njihov prostor bio funkcionalniji i ljepši. Teme i rubrike su uvijek šarolike i svijet interijera pratimo iz različitih aspekata kako bismo svakom ponudili nešto zanimljivo.

Koji su to noviteti na tržištu o kojima ćete nas educirati?

Ovisno o kojem području govorimo, noviteti stalno dolaze, od onih koji se tiče same gradnje poput izolacija, do raznih novih riješena koji se tiču sustava grijanja i hlađenja. Mi se u emisiji ipak najviše držimo samih interijera pa pratimo nove trendove u uređenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Pokazat ćemo kroz priloge kako 40 kvadrata stana iskoristiti tako da se dobiju 2 spavaće sobe, koji materijali, boje i uzorci su trenutno in, kako kombinirati različite stilove, ali biti i posve praktični i nuditi vrlo korisne savjete.

Hoće li biti nekih noviteta u sadržaju same emisije?

Ovu sezonu napokon zadržavamo postojeću formu koja se u ovih sedam godina pokazala kao najbolja. U njoj imamo kombinaciju luksuznijih prostora koje projektiramo za klijente našeg studija kao i onih manjih, ekonomičnijih gdje je potrebno iskoristiti svaki kvadrat prostora. Osim toga imamo rubriku Dizajner na jedan dan u kojoj se gledatelji okušavaju kao dizajneri, otvaramo vrata interijera koje su projektirali drugi studiji kako bi gledateljima dali što više ideja, inspiracija i različitih izričaja.

I naravno na kraju svake epizode tu je onaj najpopularniji Iznenadi me gdje doslovno uđemo u stan od dobitnika i u 8h napravimo makeover, tako da kad se vlasnici vrate s posla dočeka ih potpuno drugačiji prostor. Nadam se da će svatko pronaći po nešto za sebe jer su prilozi raznoliki i što se tiče tema, i što se tiče budžeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA

Gabi i trenerica Sanja susrele su se na Hvaru: 'Da nisam progovorila, kaže da me ne bi prepoznala'

Što vas inspirira kad radite emisije, ipak je ovo 14. sezona?

U mom uredu radi sedam arhitekata i još osam stručnih suradnika, emisija kao i sve što radimo je rezultat zajedničkog rada. Tako da kad je zapne, drugi potegne, a naša najveća inspiracija su zapravo naši klijenti čiji se stanovi i snimaju.

Svako od njih ima drugačiji način život, drugačije želje i ukusu, to je dobar vjetar u leđa. Osim toga, meni osobno su velika inspiracija putovanja te druženje i kontakti s ljudima jer tako prepoznam što bi voljeli gledati, u kakvim interijerima živjeti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kako izgleda jedan dan na snimanju InDizajna? Ipak se  nekad tu puno ruši i gradi...

Na prvu bih vam rekla – kaotično. Ali, vjerujem da tako mora biti jer koliko god nešto unaprijed pomno pripremili i sve utanačili, kada radite ovaj posao, faktori iznenađenja su sastavni dio snimanja. Ali, upravo su mi snimanja, koliko god znaju biti naporna, jer neprestano idete s lokacije na lokaciju i to zna potrajati do navečer, moje najdraže profesionalne uspomene.  

Ima tu puno smijeha, anegdota, lapsusa… I to je onaj neprocjenjivi dio zbog kojeg volim raditi TV format. Nekad, rijetko, to snimanje krene ujutro i snimamo dva divna gotova stana, no većinu vremena kad pratimo proces stvaranja doma trčimo s jedne lokacije na drugu jer u jednom stanu moramo snimiti rušenje, u drugoj je montaža namještaja, a na trećoj se baš boja zid i postavljaju štukature, a svaki korak je bitan da bi se priča približila gledateljima.

Nedavno ste na Instagramu objavili i fotografije novog showrooma, što vam je bila inspiracija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kad radite ovaj posao promijene u samom stanu i uredu su česte, ja volim eksperimentirati, a kako godine prolaze od jednostavnosti i skandinavskog dizajna došla sam do klasike i eklektike. Obožavam kombinirati stilove i elemente koji su bili sastavni dio interijera nekoć davno. Tako da ima tu dosta baršuna, tapeta, štukatura, mramora, tamnih tonova zelene i sive.

Kad pričamo o trendovima, oni se danas mijenjaju brže nego ikada, kako renovirati stan, a da on dugo bude u trendu? Što najčešće savjetujete svojim klijentima pa možda i prijateljima?

Mislim da prije svega ne treba ići za tim da stanovi budu u trendu, trendovi su prolazni, a stan je nešto što dugo vremena treba biti prostor u kojem se živi i u kojem će vama biti ugodno. Ako pričamo o bezvremenskim prostorima onda to prije svega znači da sam tlocrtni raspored prostora mora biti dobar. A što se tiče samog opremanja uvijek savjetujem da se stvari koje moraju trajati dugi niz godina biraju neutralniji i klasičniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kad kažem klasičnih mislim na bezvremenski dizajn, a ne nešto što je u trendu. A onda imate slobodu da s detaljima, bojama i materijalima mijenjate izgled prostora. E sad da li prema trendovima, potrebama ili se jednostavno zasitite izgleda to je individualno.

Kad biste morali odabrati jedan projekt, koji bi vam bio najdraži i zašto?

To vam se mijenja barem dva put godišnje. Kako nastaju novi prostori tako se ja ponovno zaljubljujem. Trenutno mi je najdraži naš novi showroom, ali on je zadnji gotov tako da pitanje je koliko će dugo biti broj jedan.

Što vas najčešće vaši klijenti i gledatelji pitaju kad je uređenje interijera u pitanju?

Većina njih zapravo dolazi s točnom idejom što žele, ali ne znaju kako to postići. Nekad se to odnosi na premali broj kvadrata. Primjerice imaju potrebu za dvije spavaće sobe u stanu od 40 kvadrata i ne znaju kako to dobiti, a da stan bude funkcionalan i lijep. Ponekad se radi o novogradnji gdje tlocrt ne mijenjamo, ali klijenti ne znaju na koji način ga opremiti, a da to bude onako kako oni žele. Mnogima je problem i kako osnovno uređenje doma završiti detaljima koji bitno utječu na konačnu atmosferu doma.

'InDizajn s Mirjanom Mikulec' gledajte na RTL-u nedjeljom u 10 sati.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Scooby Doo i kralj goblina', nedjelja, 13. svibnja u 19:55 sati na RTL Kockici

Play ponuda

Više s weba