Novosti

"Nemilosrdni gadovi" - filmski hit u nedjelju na RTL-u

Redatelj je Quentin Tarantino, a ovo je njegov prvi ratni film

Press
11.09.2015 14:24

Većina vas je zasigurno upoznata s filmskim opusom osebujnog Quentina Tarantina , jednog od najistaknutijih redatelja današnjice. Njegov rad obilježavaju neuobičajeni koncepti poput nelinearnog razvoja događaja, satiričkih tema te estetizacija ifnaglašavanje nasilja. "Nemilosrdni gadovi" (2009.) je poseban po tome što je prvi njegov ratni film. U njemu pratimo dvije različite radnje igrupe koje imaju isti cilj – smaknuti njemačko nacističko vodstvo.

Rad s Tarantinom nikad nije dosadan, a u nastavku pročitajte neke zanimljivosti sa snimanja filma.

10. Naslov filma (na engleskom: "Inglorious Basterds) je bio inspiriran ratnim filmom redatelja Enza Castellarija pod nazivom "The Inglorious Bastards" iz 1978. godine. Kada su ga novinari pitali o pogrešno napisanom imenu filma, Tarantino je odgovorio kako nikad neće objasniti zašto je to učinio.

9. Tarantino je radio na scenariju gotovo cijelo desetljeće.

8. Samo se u otprilike 30% filma koristi engleski jezik, jezici koji dominiraju filmom su francuski ili njemački, s malo talijanskog. Treće poglavlje filma "Njemačka noć u Parizu" u potpusti je lišena engleskoga, što je vrlo neobično u Hollywoodskoj produkciji.

7. Lik Christopha Waltza priča najviše različitih jezika u filmu, čak četiri – engleski, njemački, talijanski I francuski.

6. Nakon Paklenog šunda, Nemilosrdni gadovi su drugi Tarantinov film s najvećom zaradom.

5. Ovo je prvi Tarantinov film u kojem je jedan od glumaca dobio Oscara. Radi se o neponovljivom Christophu Waltzu koji je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca. Waltz je kasnije nagrađen još jednim Oscarom za glumu u Tarantinovom filmu – Odbjegli Django iz 2012. godine.

4. Christoph Waltz glumi pukovnika Hansa Landu, zloglasnog I nemilosrdnog "Lovca na Židove". U stvarnom životu, Waltz ima sina rabina.

3. Ironično je što je upravo Michael Fassbender igrao poručnika Archeija Hilcoxa, što se odnosi na njegov stvarni život. Naime, Fassbender je rođen u Njemačkoj, otac mu je Nijemac, a majka Irkinja, stoga je odrastao u Irskoj. Trenutno živi u Londonu, a tečno govori njemački kao prvi jezik I engleski kao drugi, s tim da je izvrstan s engleskim naglascima I dijalektima. U Nemilosrdnim gadovima glumi Engleza koji je na tajnom zadatku kao Nijemac I koji tečno govori njemački, ali ne može sakriti svoj engleski naglasak.

2. Til Schweiger, jedan od najpoznatijih njemačkih glumaca, koji je utjelovio vodnika Huga Stiglitza, je oduvijek odbijao navući na sebe nacističku uniformu za filmsku ulogu. Jedini razlog zašto je pristao na ovu ulogu bio je taj zato što je u filmu mogao ubijati naciste.

1. U sceni kada Bridget von Hammersmark Hans Landa nasmrt uguši, glumica Diane Kruger je slučajno gotovo stvarno ugušena. Osebujni Tarantino je bio nezadovoljan scenama gušenja u ostalim filmovima, smatravši kako su glumci rijetko u značajnoj opasnosti dok ih snimaju pa je uvjerio glumicu da ju se zapravo guši kako bi redatelj dobio scenu kakvu je zamislio. Budući da se bojao kako bi Christoph Waltz mogao Krugerovu gušiti ili prejako ili preslabo, Taranitno je doslovno uzeo stvar u svoje ruke I sam odradio tu scenu. Snimali su scenu dok se glumica nije onesvijestila, a Tarantino dobio željenu reakciju na njenom licu. Srećom, odradili su ju iz prvog pokušaja pa na filmskom setu nije bilo žrtava.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.