Novosti

Neobična povijest još neobičnije ružičaste mačke

Pink Panther postao je jedan od najznačajnijih animiranih likova u povijesti svjetske kinematografije, a već u svom prvom pojavljivanju 1964. godine dobio je Oscara

Press
25.08.2015 09:20

Što je to ružičasto, pomalo iritantno i živi" već 51 godinu? Riječ je o Pink Pantheru , jednom od kultnijih filmskih, ali i animiranih likova u povijesti svjetske kinematografije. Priča o Pink Pantheru počinje 1964. godine kada se njegov lik pojavljuje na početku filma The Pink Phink" u kojem pokušava uloviti malog čovječuljka i njegovu plavu kuću obojati u ružičastu boju. Te je godine film The Pink Phink" dobio Oscara u kategoriji kratkog filma i otad seže njegova uspješna povijest.

Pink Panther

Tvorci tanašne mačke su Friz Freleng i David DePatie i njihova misao je bila da ta animacija bude napravljena samo za potrebe uvodne i odjavne špice filma o Pink Pantheru u kojem je glavnu ulogu igrao Peter Sellers kao francuski policajac koji traga za ružičastim dijamantom – pink pantherom. Kako je animirana verzija lika doživjela neviđen uspjeh, tako su Freleng i DePatie prionuli izradi animiranog serijala. U prvotnim verzijama crtića nema dijaloga, a radnja se svodi na prepoznatljive pokrete ružičaste mačke. Od 1993. godine kreirani su novi nastavci u kojemu je Pink Panther dobio i glas.

Avanture Pink Panthera" na programu su RTL Kockice svakog radnog dana u 19:30 sati.