Novosti

Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo nas vrijeme čeka u rujnu i treba li doista vjerovati u pučku meteorologiju

Voditelj vremenske prognoze na RTL-u donosi osvrt na ljetne mjesece i otkriva što u njegovu rječniku znači izraz "lijepo vrijeme"

Press
01.09.2015 11:51

Iako su kalendarski do kraja ljeta ostala još 23 dana, u narodu je uvriježeno mišljenje da je početak rujna ujedno i početak jeseni. Kakvo nas vrijeme čeka i što misli o pučkoj meteorologiji, otkriva RTL-ov voditelj vremenske prognoze Nikola Vikić-Topić.

Ljeto je na izmaku. Kad se sve zbroji i oduzme, što možemo reći za srpanj i kolovoz? Jesu li bili iznad svih prosjeka ili?

- O, da! I lipanj i srpanj i kolovoz su bili iznadprosječno topli, i to znatno! Inače, u klimatologiji je standardno uspoređivati mjerenja s 30 godišnjim razdobljem. Prema preporuci svjetske meteorološke organizacije još uvijek se uspoređuje s razdobljem 1961-1990. Najveće odstupanje od tog prosjeka u našoj je zemlji zabilježeno u srpnju koji je dobio klimatološku ocjenu ekstremno toplo, a u nekim je gradovima to bio najtopliji srpanj otkada se mjeri temperatura što je dugo – ponegdje više od 150 godina.

Dokad možemo očekivati toplo vrijeme? Točnije, koliko ćemo još vikenda moći ukrasti za odlazak na more?

- Vrućinu možemo očekivati još samo nekoliko dana jer već od petka temperature padaju, tako da prvi vikend rujna neće biti baš za provesti na moru, osim možda na krajnjem jugu Dalmacije. Ipak, utjehu donosi dugoročna prognoza za rujan. Prema više različitih klimatskih modela, i rujan bi u našoj zemlji trebao biti iznadprosječno topao. Naravno, kada ga se usporedi s njegovim vlastitim prosjekom. Dugotrajniji valovi vrućine s temperaturama iznad 30 stupnjeva neće više biti česta pojava, ali ipak se topla razdoblja očekuju. Prisjetite se i da se more vrlo sporo hladi tako da vjerujem da će biti još prilike za brzinski posjet Jadranu i kupanje.

Svi vole reći da je lijepo vrijeme kad je sunčano i vruće. A što je vama kao jednom meteorologu lijepo vrijeme?

- Apsolutno svako vrijeme ima ono nešto što bih nazvao lijepim, a mislim da je tako i većini mojih kolega. Inače se vjerojatno ne bismo niti bavili ovim poslom. Ljeti volim dugotrajna sunčana razdoblja te vedrinu i toplinu, ali oduševljava me i nagla promjena s grmljavinskim nevremenom. U jesen obožavam šareno lišće na stablima i jutarnje magle. Zimi snijeg, naravno! Kad napada pa su ulice bez automobila i možeš šetati po sredini ceste. Što više, to bolje. Na moru pak, zimska bura. A proljeće niti ne treba posebno hvaliti, njega vjerojatno svi vole, buđenje prirode i sve dulji dani... Neki meteorolozi kažu da im je lijepo vrijeme ono koje mogu dobro prognozirati, no ne dijelim to mišljenje. Zanimljivije mi je kad je komplicirano...

Kad laici gledaju vaše karte, sve izgleda poprilično šareno i veselo. Koliko je teško u biti pročitati kakvo nas vrijeme čeka i koliko se brzo to može napraviti?

- Karte su šarene i vesele jer smo i mi takvi, hahah. Za neke vremenske situacije, stvari možemo odmah pročitati iz karata, a za neke druge, kompliciranije, mučimo se satima. Osim toga, nije niti svaki meteorološki element jednako lako prognozirati i čitati iz karata. Primjerice, oborinu je teže prognozirati nego temperaturu. Koliko će pasti i kada točno? Hoće li zimi padati snijeg ili kiša? To su pitanja koja nam ponekad zadaju glavobolju.

Nikola Vikić-Topić

Narod voli donositi prognoze laički. Ako oblaci dolaze s one strane, onda će biti kiše ili ako je sinoć bilo vedro, ujutro će biti hladno. Koliko to drži vodu?

-Svakako drži vodu"! Prognoza pomoću oblaka i vjetra te mnoge pučke prognoze rade se već stoljećima i mogu puno pomoći, kako meteorologu, tako i svakom drugom čovjeku, osobito pri izradi lokalne prognoze za neko manje područje na kojemu se nalazimo. Samo treba malo više obratiti pozornost na prirodu i nebo. Razvitak meteoroloških modela u posljednjih 50-ak godina pomogao nam je da postanemo još mnogo precizniji, ali nikako ne treba zaboraviti dignuti pogled s poda".

Koliko često se dogodi da vas na ulici zaustave ljudi i pitaju da im brzopotezno kažete kakvo će biti vrijeme i hoće li moći za vikend, primjerice, okopavati vrt ?

- Događa se s vremena na vrijeme, posljednji put, evo, baš jučer na Trešnjevci, a inače i u dućanu, na kiosku, na placu, u kafiću. Klasična pitanja su: Kako će biti sutra?" i Što nas čeka za vikend?". I to je dio posla, a s obzirom da volim komunikaciju, nikada nije problem odgovoriti. Pogotovo je zanimljivo kada se dobije neko drugačije, specifičnije pitanje poput prognoze za nepoznato mjesto ili državu. Meteorolozi imaju tu sreću da će vrijeme uvijek zanimati ljude, a računalo ili smartphone teško da će ikada moći prenijeti informaciju na način na koji može čovjek.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.