Play ponuda
Play ponuda
VEČERAS U 23:15

Takav briljantan um i takav sebičan gad - Dr. House na RTL Televiziji

Dr. House večeras u 23:15 sati na RTL Televiziji!

RTL/ 28.7.2014. u 10:32
Play ponuda

Jedna od najpopularnijih serija u svijetu posljednjih deset godina, najgledanija u SAD-u 2007./2008., završila je svojom 8. sezonom 2012., a gledatelji RTL Televizije moći će uživati u svih 177 nastavaka, počevši od 1. sezone koja će se početi prikazivati 28. srpnja, od ponedjeljka do četvrtka u 23:15 sati.

Mizantrop, cinik, nekonformist i genij, Gregory House (Hugh Laurie), M.D. vodi tim dijagnostičara u Princeton-Plainsboro bolnici u New Jerseyu. Pacijenti koji stižu u bolnicu često dolaze s pogrešnim dijagnozama pa je na Houseu i njegovom timu liječnika da otkriju od čega ti ljudi boluju. Ukoliko House shvati da se radi o rutinskom slučaju, odbija biti uključen u proceduru te traži slučajeve koji ga mogu zainteresirati i navesti na razmišljanje. Prilazeći medicini s nekonvencionalnog stajališta, House ponekad riskira živote svojih pacijenata, no na koncu se njegova teorija pokaže kao jedina ispravna i ona koja spašava život. Koristeći razne metode, Houseov tim traži razloge bolesti te eliminacijom pojedinih teorija dolazi do dijagnoza i terapija liječenja. Tim se suočava s različitim problemima pri dijagnosticiranju - ponekad pacijenti skrivaju simptome, srame se i taje istinu kako su se zarazili, ne otkrivaju povijest bolesti pa tim nerijetko mora uložiti ogroman napor da bi se doznala prava istina i donijela ispravna dijagnoza.

Osim toga, Houseovi zaključci se često pripisuju trenutku prosvjetljenja, inspiracije ili se, pak, mogu okarakterizirati kao kontroverzna otkrića. Stoga se i on i njegov tim ponekad moraju jako potruditi da bi dobili odobrenje za medicinsku proceduru od ravnateljice bolnice dr. Lise Cuddy (Liza Edelstein), pogotovo kada su u pitanju visoko rizične metode liječenja ili one etički upitne. Upravo odluke etičkog karaktera kamen su spoticanja i razlog sukoba između Housea i njegovog tima, naročito s dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison), čiji su standardi i medicinska etika konzervativniji od ostalih doktora. Za vrijeme liječenja House je grintav, svadljiv, a pacijente doživljava samo kao slučajeve, slučajeve kao zagonetke, a njihovo odgonetavanje samo kao izazov svom intelektu. House je također i ovisnik o tabletama protiv bolova, točnije Vicodinu koji koristi u prekomjernim količinama zbog boli u desnoj nozi uzrokovanoj infrakcijom mišića.

Kao neka posveta Sherlocku Holmesu, šef Odjela za dijagnostiku, dr. House vrlo je nalik tom najpoznatijem detektivu osebujnih metoda i inteligencije. Autor serije David Shore lik Housea stvorio je na Holmesovim karakteristikama: ekcentrični genij, konzument droga, tj. lijekova i ovisnik, odbija rješavati slučajeve koje smatra dosadnima, radi psihološku analizu klijenata, tj. pacijenata, izruguje se ljudskim manama i slabostima, kritizira društvo zbog nedostatka zdravog razuma i logike, broj stana u kojem živi House odgovara broju Holmesove kuće, prijateljstvo s dobrim i vjernim Wilsonom odgovara onome Holmesa i dr. Watsona, čovjek koji je ranio Housea nosi ime kao i najveći Holmesov neprijatelj (Moriarty), pa čak i ime House dolazi od Holmes ( čitaj. homes) te znači isto.

Jedna od najpopularnijih serija u svijetu posljednjih deset godina, najgledanija u SAD-u 2007./2008., završila je svojom 8. sezonom 2012., a gledatelji RTL Televizije moći će uživati u svih 177 nastavaka, počevši od 1. sezone koja će se početi prikazivati 28. srpnja, od ponedjeljka do četvrtka u kasnim večernjim satima. Zahvaljujući ovoj ulozi Hugh Laurie postao je planetarna zvijezda, ako mu to već ranije nije uspjelo kultnim i fantastičnim humorističnim serijama „Crna Guja“ ili „Jeeves i Wooster“.

“Dr. House” je osvojio sva važna televizijska priznanja - od Emmya, Zlatnog globusa, Peabody Awarda, People’s Choice Award, Screen Actors Guild Award do Writers Guild of America Award, no istaknimo dva najveća. Hugh Laurie je za najbolju glavnu ulogu bio šest puta nominiran za nagradu Emmy, u kategoriji najbolje serije “Dr. House“ je nominiran četiri puta, autor David Shore osvojio je jedan Emmy, a jedan je pripao redatelju Gregu Yaitanesu. Za nagradu Zlatni globus serija je nominirana četiri puta, od čega je osvojila dvije nagrade, Hugh Laurie je bio nominiran šest puta, od čega je kipić odnio dva puta.

Najsekspiliniji doktor malih ekrana, nakon Douga Rossa iz „Hitne službe“ (Geoge Clooney),  dr. House okružio se nizom eksperata, tj. sjajnih glumaca bez čije potpore serija ne bi bila ista. Pa su tako tu James Wilson (Robert Sean Leonard), Housov najbolji prijatelj, osoba od povjerenja i šef odjela za onkologiju, zatim Allison Cameron (Jennifer Morrison), liječnica odjela za dijagnostiku, lijepa doktorica Remy Hadley (Olivia Wilde), liječnici Lawrence Kutner (Kal Penn), Chris Taub (Peter Jacobson), Robert Chase (Jesse Spencer), Eric Foreman (Omar Epps) te ravnateljica bolnice Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), u fantastično popularnoj seriji koja je otkupljena u više od 70 zemalja te je jedna od najgledanijih u svijetu zadnjih 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

"Dr. House" večeras na RTL Televiziji!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Let', nedjelja, 22. listopada u 20 sati na RTL-u

Play ponuda

Više s weba