Play ponuda
Play ponuda
Zatvorske peripetije

Zašto biste iznova trebali gledati Oz?

HBO-ova dramska serija Oz šest je godina pratila živote zatvorenike zatvora Oswald u kojem su boravili najteži ubojice, silovatelji i ostali počinitelji teških kaznenih djela.

Image
Press/ 23.9.2015. u 18:27
Play ponuda

Imena Schillinger, Adebisi, Beecher i O'Reilly sigurno bude nostalgiju. Mrzili smo ih, voljeli i suosjećali s njima. Serija je bila brutalna, nasilna, ali smo je svejedno uvijek gledali. Teško je reći zašto nam se ova serija urezala u pamćenje.

Likovi serije vrlo su kvalitetno razrađeni pa smo čak i one koje smo mrzili voljeli gledati. Učili smo o njihovoj prošlosti, zašto su počinili kažnjiva djela zbog kojih su i dospjeli u zatvor i kako su provodili vrijeme u zatvoru. Likovi su u ovoj seriji mnogo više od samo zatvorskog broja.

Ono što tjera na ponovno gledanje Oza definitivno su priče koje priča o prilagodbi životu u zatvoru. Na realan način prikazani su putovi likova – neki su svoje mjesto pronašli u klanovima dok su drugi na mnogo teži način otkrili kako je to biti zaključan u zatvoru. Iako serija ima mnogo likova, svačija priča je jedinstvena i jednako zanimljiva.

Dok produkcijskoj kući HBO danas ne nedostaje poznatih i kvalitetnih serija, Oz je bio prekretnica u radu HBO-a. To je prva jednosatna dramska serija, a Oz je bio pokusni kunić i bez njega, ostale serije poput Sopranosa i Seksa i grada ne bi bile moguće. Oz je sa svojim šokantnim scenama golotinje i nasilja bio veliki rizik za HBO, no na kraju se sve isplatilo. 

Gluma je svakako jedna od stvari koje čine ovu seriju vrhunskom. U njoj su glumili danas vodeći glumci u Hollywoodu – od dobitnika 4 Emmyja, Edieja Falca (Obitelj Soprano), JK Simmonsa (oskarovca poznatog po ulozi u filmu Ritam ludila i seriji Zakon i red),  Christophera Melonija (Zakon i red), do Rite Moreno, Deana Wintersa (30 Rock) i Harolda Perrineaua (Lost, Zero Dark Thirty).

Odnosi među likovima vrlo su važni za uspjeh neke serije. Oz je primjer serije u kojem su te veze kontroverzne, neuobičajene i loše za same likove. S vezama između zatvorenika i zatvorske liječnice i dvojice muških zatvorenika, Oz je u to vrijeme bio serija koja se dotaknula takvih odnosa, a eksperiment je bio uspješan pa smo gorljivo navijali za ili protiv njih. 

Oz gledajte svakog dana u 19:45 na kanalu RTL Crime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVA humoristična serija

Svi trebaju znati pravila igre u školi za parove!

Play ponuda

Više s weba