Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
10 lica na koja se (ne) trebati ugledati

Najbolji očevi s TV ekrana

Televizijsko očinstvo se kroz godine mijenjalo. Dok su ih najraniji prikazi idealizirali i pojednostavljivali, oni novijeg datuma su realističniji.

Image
Press/ 31.10.2015. u 14:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U sedamdesetima i osamdesetima, obiteljske televizijske serije su reflektirale promjene u društvu. Odjednom su nas svojom prisutnošću počastili očevi koji rade od kuće te zaposleni bračni parovi. Kako se feminizam gradio, mame su zasjenile TV očeve koji su obično igrali uloge dobronamjernih idiota. Danas, u eru kada gotovo sve na televiziji prolazi, ponuđen nam je raspon prikaza očeva, ali i obitelji. Najčešći od njih su: prehranitelj obitelji, njegovatelj, mudraci, te najvažniji obični muškarci koji žele biti sjajni očevi, ali ponekad ne znaju što rade. Slijedi lista najpoznatijih televizijskih očeva.

1.  Heathcliff Huxtable iz „The Cosby Showa“

Kao patrijarh obitelji Cosby, Cliff je bio utjelovljenje besprijekornog oca svoje generacije. Zaposleni porodničar, s uredom u prizemlju svoga doma, imao je vremena za zbijanje šala i prenošenje mudrosti svojoj djeci. On je uspio odgojiti petero djece dok je u isto vrijeme bio uspješan doktor. Njegovi savjeti su uvijek bazirani na zdravom razumu pomiješanim s duhovitom primjedbom. Svoju je djecu naučio da je osobna odgovornost ključ životnog uspjeha. Uz to, pokazao je impresivnu zbirku šarenih džempera kojom se ne može pohvaliti nitko drugi s ove liste.

2.  Al Bundy iz „Bračnih voda“

Al Bundy je gubitnik, vječni prodavač cipela koji konstantno priželjkuje povratak u srednjoškolske dane kada je bio nogometna zvijezda. Sjedeći na kauču s rukom u hlačama, kritizirao je svoju obitelj s apatičnim samopouzdanjem. Njegova veza s djecom bila je katastrofalna, kao i njegovo odnošenje prema ženama, uključujući njegovu suprugu Peggy. Ako želite naučiti kako ne biti otac, svakako pogledajte „Bračne vode“. Glumca Eda O'Neilla je uloga oca ponovno zadesila u „Modernoj obitelji“ u kojoj je ipak pokazao nešto bolje očinske kvalitete.

3.  Philip Banks iz „Princa iz Bel-Aira“

Samo se veliki čovjek mogao nositi s kaosom kojeg su priređivali Carlton, Hilary, Ashley i Nicky, a čiji je dirigent obično bio njegov nećak Will. On ne podnosi glupost i nezrelost, a samo ga supruga Vivian može smiriti. Iako je strog otac, pravedan je. Unatoč ćudljivosti, duboko u sebi misli dobro te voli i brine za svoju obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

4.  Danny Tanner iz „Pune kuće“

Danny je arhetip šmokljana-oca, međutim on sebe vidi upravo suprotno. Pokušava biti cool kao njegov šurjak Jesse, ali mu to ne polazi za rukom. Danny se ponekad ponaša previše zaštitnički prema svojim kćerima te ih je pomalo i razmazio, ali unatoč tome djevojke ga poštuju i smatraju autoritetom.

5.  Homer Simpson iz „Simpsona“

Homer nema interesa ni za što osim piva i krafni. On je, najblaže rečeno, disfunkcionalan otac. Nasilan i odsutan otac, Homer je smiješan, ali tužan primjer današnjih očeva. On je sklon greškama i savršen primjer popularnog „idiotskog TV tate“. Ipak, Homer bi na kraju sve učinio za svoju djecu. Manje je poznata činjenica da je kreator serije Matt Groening Homera stvorio na temelju karaktera svoga pravog oca koji se zbilja zove Homer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
MORA MIROVATI

'Sad sam na štakama': Petra nakon 'Braka na prvu' doživjela nezgodu i za RTL.hr objasnila što se dogodilo

6.  Ray Barone iz „Svi vole Raymonda“

Ray je dobronamjeran i smiješan, ali definitivno pada u kategoriju stereotipa „nesposobnog muškarca-djeteta“ koji trenutno dominira malim ekranima. On ne zna komunicirati te ispaljuje šale umjesto da se uhvati u koštac s ozbiljnim stvarima. Uz sve, još uvijek je vezan uz majku i ne može joj se suprotstaviti. Iako radi od doma, ne provodi previše vremena sa suprugom i djecom, birajući televizor pored njih. I kada provodi vrijeme s djecom, preferira svoje sinove blizance, a izostavlja kćer. Nije siguran kako bi se trebao odnositi prema njoj jer je cura pa joj kupuje poklone ili natjera suprugu da se bavi njenim problemima.

7.  Hal Wilkerson iz „Malcolma u sredini“

Prije nego što je dobio ulogu jednog od najgorih televizijskih očeva, onu Waltera Whitea u dramskoj seriji „Na putu prema dolje“, Bryan Cranston tumačio je šašavog i simpatičnog Hala. U svojim odgojnim mjerama je opušteniji od svoje supruge Lois koje se neizmjerno boji i stoga ponekad potplaćuje sinove da od nje zataškaju kompromitirajuće informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

8.  Frank Reynolds iz „Uvijek je sunčano u Philadelphiji“

Iako umiremo od smijeha dok gledamo Dannyja DeVitoa u ulozi Franka, nikada ga ne bi pustili ni blizu vlastite djece. Ljigavi eksploatator s nimalo osjećaja za pristojnost, Frank je zaljubljen u sebe i veoma, veoma je loš prema svojoj djeci, Dennisu i Dee. Međutim, njegova ga voljnost za sudjelovanjem u njihovim besciljnim spletkama barem čini predanim roditeljem.

9.  Ted Mosby iz „Kako sam upoznao vašu majku“

Ted je volio svoju djecu toliko da im je kroz devet sezona pričao priču o tome kako je upoznao njihovu majku. Moramo priznati da su djeca pokazala veliku dozu strpljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

10.  Phil Dunphy iz „Moderne obitelji“

Phil je jedan od najpredanijih televizijskih očeva koje smo posljednjih godina gledali na malim ekranima. On je u potpunosti obiteljski čovjek koji se veoma trudi povezati se sa svoje troje djece kako bi bio dobar suprug i otac. Jedna od njegovih najupečatljivijih izjava koja ovo potvrđuje bila je: „uvijek sam govorio da sam uspio kao otac kada me sin smatra jednim od svojih idiotskih prijatelja.“

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PLAY

Propustili ste gledati film 'Južni vetar'? Pogledajte ga besplatno na PLAY-u!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba