Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
danas u 13:45

Ne propustite briljantan biografski film 'Skrivene junakinje': Istinita priča o afroameričkim matematičarkama koje su radile u NASA-i

Vrhunski film s tri nominacije na Oscara i izvanrednom glumačkom ekipom koju čine: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst i Jim Parsons

Image
RTL.HR/ 8.5.2022. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Godina je 1961. Katherine Johnson (Taraji P. Henson) zaposlena je u istraživačkom centru Langley u Hamptonu u državi Virginiji. Johnson radi s ambicioznom inženjerkom Mary Jackson (Janelle Monáe) i matematičarkom Dorothy Vaughan (Octavia Spencer). Znanstvenice su afroameričkog podrijetla, u odjelu koji zaposlenike dijeli prema rasi i spolu. S obzirom na Katherinine vještine u analitičkoj geometriji, Vivian Mitchell (Kirsten Dunst) je šalje u odjel Ala Harrisona (Kevin Costner), koji radi na zadacima vezanim za svemirska istraživanja. No kao prvu Afroamerikanku u timu, ne primaju je svi s oduševljenjem te se ona posebno nađe na udaru glavnog inženjera Paula Stafforda (Jim Parsons). U međuvremenu, Mary se pridružuje timu koji se bavi toplinskom zaštitom svemirskih kapsula, čiji nedostatak u dizajnu Mary odmah primjećuje. Vođa tima Karlo Zielinski (Olek Krupa) podržava njezin rad te se Mary prijavljuje za radno mjesto inženjerke NASA-e.

https://amycchambersdotcom.files.wordpress.com/2018/07/original.gif

Snimljen prema istinitoj priči, hvaljeni film 'Skrivene junakinje' režirao je Theodore Melfi, poznat kao scenarist i redatelj odlične humorne drame 'St. Vincent' s Billom Murrayem, Melissom McCarthy i Naomi Watts. Ovaj briljantni biografski film, koji se može pohvaliti vrhunskom fotografijom, pogođenim emocionalnim nabojem i povijesnom točnošću, napisali su Melfi i Allison Schroeder, a djelomično se temelji na istoimenoj knjizi Margot Lee Shetterly iz 2016. godine, o afroameričkim matematičarkama koje su radile u NASA-i u vremenu svemirske utrke između SAD-a i SSSR-a. Glavnu rolu ponijela je Taraji P. Henson u ulozi Katherine Johnson, matematičarke koja je izračunala putanje leta tijekom Mercury projekta, ali i za neke druge misije. U glavnim ulogama tu su i Octavia Spencer kao NASA-ina supervizorica i matematičarka Dorothy Vaughan te poznata pjevačica Janelle Monáe kao NASA-ina inženjerka Mary Jackson.

https://64.media.tumblr.com/218e2d92ee77149d9ab347f190fae808/tumblr_oncxbxRGa71up42jgo5_540.gifv

Vrlo su zanimljive i sporedne uloge koje su pripale zvijezdama poput Kevina Costnera, Kirsten Dunst i Jima Parsonsa, koji ponovno glumi znanstvenika, baš kao i u 'Teoriji velikog praska'. National Board of Review je film, koji je postigao velik komercijalni uspjeh, proglasio jednim od najboljih u 2016., što potvrđuju i brojne nagrade i nominacije, od kojih ćemo spomenuti tri nominacije na Oscara te osvojenu nagradu SAG za izvanrednu glumačku ekipu, u kojoj su posebno pohvaljene predstave Henson, Monáe i Spencer.

Image

Skrivene junakinje

igrani film, drama
SAD - 2016
Subota, 7. svibnja u 13.30 sati
Gledaj na
RTL.HR/ 8.5.2022. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču