Novosti

Ne propustite briljantan biografski film 'Skrivene junakinje': Istinita priča o afroameričkim...

Vrhunski film s tri nominacije na Oscara i izvanrednom glumačkom ekipom koju čine: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst i Jim Parsons

RTL.hr
08.05.2022 11:30

Godina je 1961. Katherine Johnson ( Taraji P. Henson ) zaposlena je u istraživačkom centru Langley u Hamptonu u državi Virginiji. Johnson radi s ambicioznom inženjerkom Mary Jackson ( Janelle Monáe ) i matematičarkom Dorothy Vaughan ( Octavia Spencer ). Znanstvenice su afroameričkog podrijetla, u odjelu koji zaposlenike dijeli prema rasi i spolu. S obzirom na Katherinine vještine u analitičkoj geometriji, Vivian Mitchell ( Kirsten Dunst ) je šalje u odjel Ala Harrisona (Kevin Costner), koji radi na zadacima vezanim za svemirska istraživanja. No kao prvu Afroamerikanku u timu, ne primaju je svi s oduševljenjem te se ona posebno nađe na udaru glavnog inženjera Paula Stafforda ( Jim Parsons ). U međuvremenu, Mary se pridružuje timu koji se bavi toplinskom zaštitom svemirskih kapsula, čiji nedostatak u dizajnu Mary odmah primjećuje. Vođa tima Karlo Zielinski ( Olek Krupa ) podržava njezin rad te se Mary prijavljuje za radno mjesto inženjerke NASA-e.

Snimljen prema istinitoj priči, hvaljeni film 'Skrivene junakinje' režirao je Theodore Melfi, poznat kao scenarist i redatelj odlične humorne drame 'St. Vincent' s Billom Murrayem, Melissom McCarthy i Naomi Watts. Ovaj briljantni biografski film, koji se može pohvaliti vrhunskom fotografijom, pogođenim emocionalnim nabojem i povijesnom točnošću, napisali su Melfi i Allison Schroeder, a djelomično se temelji na istoimenoj knjizi Margot Lee Shetterly iz 2016. godine, o afroameričkim matematičarkama koje su radile u NASA-i u vremenu svemirske utrke između SAD-a i SSSR-a. Glavnu rolu ponijela je Taraji P. Henson u ulozi Katherine Johnson, matematičarke koja je izračunala putanje leta tijekom Mercury projekta, ali i za neke druge misije. U glavnim ulogama tu su i Octavia Spencer kao NASA-ina supervizorica i matematičarka Dorothy Vaughan te poznata pjevačica Janelle Monáe kao NASA-ina inženjerka Mary Jackson.

Vrlo su zanimljive i sporedne uloge koje su pripale zvijezdama poput Kevina Costnera , Kirsten Dunst i Jima Parsonsa, koji ponovno glumi znanstvenika, baš kao i u 'Teoriji velikog praska'. National Board of Review je film, koji je postigao velik komercijalni uspjeh, proglasio jednim od najboljih u 2016., što potvrđuju i brojne nagrade i nominacije, od kojih ćemo spomenuti tri nominacije na Oscara te osvojenu nagradu SAG za izvanrednu glumačku ekipu, u kojoj su posebno pohvaljene predstave Henson, Monáe i Spencer.