Novosti

Ne propustite nastavak uzbudljive pustolovine: 'Winnetou: Blago Srebrnog jezera'

Posebnu čar gledanja daje činjenica da je i ovaj filmski serijal sniman u Hrvatskoj

RTL.hr
14.11.2020 17:45

Prijateljstvo između njemačkog imigranta Karla Maya (Old Shatterhanda) i poglavice Apaša - Winnetoua u tri je filma opisano kao avanturističko putovanje Divljim zapadom Amerike.

Večeras udrugom dijelu Winnetou i Old Shatterhand kreću u potragu za davno izgubljenim blagom iz Srebrnog jezera u nadi da će osigurati budućnost apaškog naroda, no ubrzo se ispostavi kako oni nisu jedini koji traže blago jer i meksički bandit El Mas Loco također želi to bogatstvo. El Mas Loco upada u pleme Winnetoua i otima Winnetouovu sestru Nscho-tchi zato što ona zna tajni put do Srebrnog jezera. Pustolovina koja oduzima dah kulminira životnom i smrtnom bitkom u podzemnom labirintu Srebrnog jezera. Nakon povratka u pleme Apaša s malim dijelom blaga Old Shatterhand se oženio Nscho-tchi, a Winnetou im daruje staru seosku kuću.

Redatelju Philippu Stölzlu uzor nije bio originalni serijal koji je uglavnom nastajao između 1962. i 1968. i snimao se u Hrvatskoj. Prvi Old Shatterhand bio je Lex Barker, a on je želio lice dobro poznato njemačkoj publici i našao ga je u Wotanu Wilkeu Möhrigu. Mladi Nix Xhelilaj utjelovio je Winnetoua iako je priznao kako nikad nije čuo ni za njega ni za Karla Maya, no procijenio je kako je to dobra uloga i naposljetku je bio iznimno zadovoljan što ju je prihvatio. Winnetouova oca Intschu-tschuna igra srpski glumac Gojko Mitić, kojeg su iskusni poznavatelji vesterna poznavali iz uradaka koji su se snimali '60-ih godina prošlog stoljeća (Apaši", Sinovi Velike Medvjedice", Krvna braća"...), a i bio je dio originalne glumačke postave Winnetoua. Nscho-tschi, Winnetouovu sestru koja potpuno očara Old Shatterhanda, utjelovila je meksička glumica Iazua Larios, poznata po filmu Mela Gigsona Apocalypto". Stölzl se trudio izbjegavati mjesta na kojima su snimani prethodni filmovi zato što je želio istaknuti nova mjesta po kojima će se, među ostalim, pamtiti njegov rad.

Godine 2015. u Hrvatskoj je počelo snimanje trilogije Winnetou, remakea kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apaša - Winnetou i njegovu prijatelju Old Shatterhandu, koji su proizašli iz pera Karla Maya. Nekoliko mjeseci snimalo se u Gorskom kotaru, Lici, na Velebitu, Učki, Plitvičkim jezerima, u Rijeci, Paklenici itd., a potom i u Njemačkoj. Zanimljivo je kako je prvi serijal o Winnetouu također sniman u Hrvatskoj prije više od 50 godina, kada je u glavnoj ulozi bio legendarni Pierre Brice. Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Uzbudljivu pustolovinu 'Winnetou: Blago Srebrnog jezera' gledajte večeras u 00:25 na RTL-u.