Novosti

Ne propustite novu sezonu napete kriminalističke serije 'Grešnici' večeras na RTL2

Prvu epizodu druge sezone serije 'Grešnici' gledajte danas od 23:25 na RTL2

RTL.hr
03.04.2022 19:00

Prošlo je 15 godina, detektiv Harry Ambrose (Bill Pullman) vraća se u svoj rodni grad Keller, u saveznoj državi New York, kako bi pomogao u istrazi dvostrukog ubojstva. U istrazi će mu pomoći mlada detektivka Heather Novack (Natalie Paul), kći starog poznanika. Dvojac istražuje ubojstvo para, očigledno trovanjem, u sobi motela. Muškarac je Adam Lowry (Adam David Thompson), no žena sa sobom nema nikakve osobne dokumente. Njihov 13-godišnji sin Julian (Elisha Hening) otkriva da su bili na putu prema Niagarinim slapovima kada im se pokvario auto. Harry primjećuje da Julian ima osip, a Julian uskoro prizna da je otrovao čaj svojih roditelja, no razlog čina ostaje tajana. Harry traži od ureda tužitelja više vremena do uhićenja. Julianovu majku ne može se identificirati, a među prtljagom nema niti jednog predmeta koji se može povezati s Julianom.

Hvaljena hit-serija, kriminalistička mistična drama najnovijeg datuma nasta je prema romanu njemačke spisateljice Petre Hammesfahr Grešnici", doživjela je svoju TV interpretaciju i zadržala veći dio mračne atmosfere koja obavija pisani predložak. Već u začetku serije predstavljen je zločin, dok pitanja i motivi, koji su vodili do tragičnog trenutka, ostaju veliki misterij. Zagonetka, misterij postepeno se raspetljava, slojevi priče se polako skidaju, te svakom novom epizodom doznajemo novi komadić slagalice koji polako vodi konačnom razrješenju tajne. Zanimljivo, dok većina kriminalističkih serija počinje pokazivanjem žrtve nakon čega započinje potraga za ubojicom i motivima, "Grešnici" idu u suprotnom smjeru jer već na početku znamo i žrtvu i ubojicu. I dok se zna tko je počinio ubojstvo, motiv je ogromna enigma.

Derek Simonds okupio je sjajan tim i u drugoj sezoni, koji je nastavio atmosferu prve sezone, a čine ga Tracy Letts, Natalie Paul i Carrie Coon, koji su rupe koje je ostavio postav iz prve sezone više nego uspješeno pokrpali. Ipak, potrebno je izdvojiti Carrie Coon kao tajanstvenu Veru Walker jer je pružila fantastičnu izvedbu koja podiže seriju na višu razinu.

Grešnici

Prva sezona serije počela se prikazivati na USA Networku u kolovozu 2017. da bi zbog sjajnih rezultata gledanosti druga sezona bila ekspresno dogovorena za ožujak 2018. te ubrzo i treća za 2019. U prosjeku 4,5 milijuna gledatelja pratilo je inicijalnu sezonu, čija je gledanost rasla svakom sljedećom epizodom. Očekivano,u prvoj sezoni sve prestižne TV nominacije upućene su briljantnoj seriji – Zlatni globus u kategoriji najbolje miniserije i TV filma te Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice (Jessica Biel), Critics' Choice, People's Choice, Saturn, Screen Actors Guild nominacija te ona za Primetime Emmy za ulogu Jessice Biel. Upravo je uloga Jessice Biel, njezina neshvatljiva preobrazba iz lijepe obiteljske žene u ubojicu, koja se, mora se napomenuti, pojavljuje samo u prvoj sezoni u kojoj osam epizoda završava priču, pogurnula je seriju, dala joj zamah, dok Bill Pullman, kao detektiv nastavlja rješavati nove zločine u drugoj, trećoj i četvrtoj sezoni te je nit koja povezuje sezone vrlo uvjerljivo. Štoviše, lik detektiva mu stoji toliko sjajno da u trenutku zaboravite na druge slavne uloge s kojima se proslavio. Nepredvidljivi i intenzivni nastupi Biel i Pullmana najvećim dijelom zaslužni su za uspjeh serije, ne umanjujući majstorski napisan scenarij Dereka Simondsa, ali nekolicine drugih autora, koji su i za drugu sezonu pobrali samo hvalospjeve, u kojoj su snažne predstave dali Tracy Letts, Natalie Paul i sjajna Carrie Coon, nezaboravnaiz Farga", te oduševili kritiku, a seriju pogurnuli u treću i četvrtu sezonu.