Novosti

Ne propustite večeras na RTL-u 'Igre gladi: Šojka rugalica'!

Vatra svijetli jače u mraku...

RTL.hr
30.12.2019 09:06

Nakon što su spašeni iz razrušene arene, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), Beetee (Jeffrey Wright) i Finnick Odair (Sam Claflin)odvedeni su u Okrug 13, koji se odvojio od Panema i koji predvodi pobunu. Tamo je Katniss ponovno ujedinjena s majkom i sestrom Prim (Willow Shields).


Šojka rugalica, simbol pobune

I dok se odmara i prikuplja snagu, u posjet joj stiže predsjednica Alma Coin (Julianne Moore), koja vodi pobunu. Otkriva joj da su se, nakon što je njezina strijela probila zaštitno polje, digle pobune u više od pola okruga Panema te su se svi pridružili Okrugu 13. Nakon rascjepa, kao čin odmazde, Snow (Donald Sutherland) je bombardirao Okrug 12. Coin zatraži Katniss da postane Šojka rugalica, simbol pobune, što ona odbije, no kada vidi kako s Peetom (Josh Hutcherson) manipuliraju na državnoj televiziji, ona pristane pod uvjetom da se njega spasi iz ruku diktatorskog Kapitola.


Jedan od najvećih kinohitova godine

Distopijska fantastična avantura Francisa Lawrenca prva je od dva dijela, nastala prema knjizi Suzanne Collins "Šojka rugalica", posljednjoj u trilogiji, koja je toliko uspješno prenesena i na veliko platno. Mnogi će se složiti da je svaki novi nastavak ove priče bolji od prethodnog, što samo govori o kvaliteti djela, ali i glumačke ekipe koja se potpuno unijela u karaktere.

Iz prvog dijela glavni dio casta nije promijenjen, već je samo dobio pojačanja u likovimaPhilipa Seymoura Hoffmana, Julianne Moore, Woodyja Harrelsona i drugih, a sjajna Jennifer Lawrence iz nastavka unastavakpruža sve bolje predstave. Naravno, ovo je bio jedan od najvećih kinohitova te godine,nominiranza hrpunagrada, od kojih je osvojio većinu,film zanimljiv i sa strane svog političkog subteksta, što ga dobrim dijelom odmiče od teen prefiksa, a film dobiva dublju, nešto mračniju notu od prethodnika i svakako ga činim pravim izborom i za najizbirljivijeg filmoljupca.