Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Intervju s Igorom Bobićom

Neispunjena novinarska želja mi je intervju s papom Franjom

Igor Bobić, glavni urednik informativnog programa RTL-a ovih dana ima zaista razloga za veselje. Njegov novinarski tim, uključujući i tehničku ekipu proslavio je peti rođendan središnje informativne emisije RTL Danas što je bio i povod za intervju.

Image
Foto: RTL
Press/ 28.10.2015. u 20:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RTL Danas je proslavio peti rođendan. Kako gledate na tih pet godina?

- Pet godina nije malo, ali zaista je brzo prošlo.  U tom periodu uspostavili smo novi brend RTL Danas, pridružili mu RTL Vijesti u 16:30 i kao krunu RTL Direkt u 22:15.   Razvili smo se u svakom smislu i postali jedna od najvažnijih točaka za informiranje hrvatskih gledatelja. Proizveli smo desetke tisuća sati programa, a naši reporteri prešli stotine tisuća kilometara i bili na svim važnim mjestima.

Svaki dan je novi izazov, svaki dan donosi nove priče. U dvije-tri rečenice: kako nastaje RTL Danas? Kako odlučujete koje priče su zaslužile da se o njima pozabavite?

- Radimo posao koji svake večeri počinje ispočetka. Čim završimo jednu emisiju razmišljamo o drugoj. Neke priče uvjetuju događaji na koje ne možemo utjecati, ali kad se dogode budite uvjereni da ćemo učiniti sve da najbolje izvijestimo o njima.  Osim toga, naši urednici i reporteri su u stalnoj potrazi za vijestima, informacijama i pričama koje čine razliku i koje znače. Glavni kriterij je da su važne našim gledateljima, da ih informiraju o stvarima koje trebaju znati ili da im na neki način pomažu.

Na koju priču, na koju otkrivenu aferu ili možda toplu životu priču ste najponosniji?

- Teško je sjetiti se svih naših priča koje su promijenile svakodnevicu jer je to nešto zbog čega i radimo ovaj posao. Ne moram ići daleko u prošlost da bih rekao da sam ponosan kako pratimo izbjegličku krizu – pogotovo u prvim danima u kojima su iznenađene bile i neke državne službe. Ali mi nismo! Bili smo i jesmo na licu mjesta i, uvjeren sam, na najbolji način izvještavamo o najvažnijoj i najvećoj krizi u kojoj se Europa našla posljednjih nekoliko desetljeća.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Glavni ste urednik informativnog programa i na vama je velika odgovornost da objektivno i valjano informirate javnost. Što vam je najveći stres u poslu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

- Vjerojatno kada ne uspijemo na vrijeme imati nešto što smo isplanirali i što je jako važno, a konkurencija to ima. Međutim,  to je stvarno rijetkost jer radim s najboljim timom u zemlji.

Pet godina RTL Danas je za vama. Što možemo očekivati u sljedećih pet?

- Svaki dan želimo biti bolji u tome što radimo. Tri formata koja radimo – RTL Vijesti, RTL Danas i RTL Direkt zasad nam pružaju dovoljno mogućnosti, ali sigurno ćemo ići na raznolikije forme poput nedavno emitirane reportaže o izbjegličkoj krizi „Specijalni izvještaj: Hrvatska put spasa?“

8. studenog su parlamentarni izbori. Kako se pripremate? Koliko je u biti jedan tako značajan događaj u svakoj demokraciji zahtjevan posao za jednu televizijsku kuću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image

Dva farmera prisvojila tuđe kandidatkinje, a Hrvoje i Suzana negirali da su bili skupa: 'Zatekla sam ih na krevetu…'

- Svaki izbori, a pogotovo parlamentarni su kruna našeg posla. Već nekoliko mjeseci smo u posebnom stanju iščekivanja i planiranja. Napravili smo najveću RTL anketu na uzorku od čak 10 tisuća ispitanika koja je oborila sve rekorde interesa javnosti, pratimo  kampanju gledajući da gledateljima pružimo sve bitne informacije u moru ponude raznih opcija.

Izborni dan pratit ćemo u posebnim emisijama vijesti, u RTL-u Danas donosimo izlazne ankete o rezultatu izbora, a u Noći odluke pripremamo multimedijalni prikaz rezultata iz našeg modernog studija, kolega Zoran Šprajc zajedno s našim analitičarima će iz studija u središtu Zagreba i svojevrsnog election partyja komentirati događanja, a naši reporteri izvještavat će iz stožera  najvažnijih sudionika izbora.

U jeku izbjegličke krize javljali ste se i s terena. Otkako ste glavni urednik, odlazak na teren je postao rijetkost. Nedostaje li vam to?

- I inače smo od početka RTL-a Danas njegovali formu voditelja-urednika na terenu-od Haaga preko Vukovara do Rima i po tome smo zaista jedinstveni na tržištu. Naravno da bih htio da je toga i više jer je teren svakom novinaru najvažniji. S obzirom na to da su naši gledatelji prepoznali da to radimo drukčije, sigurno je da me u budućnosti možete očekivati na različitim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da možete birate bilo kojeg sugovornika kojeg ćete posjesti nasuprot vama i s njim napraviti intervju- tko bi to bio i zašto?

- Papa Franjo definitivno. Čitao sam neke njegove intervjue tzv. svjetovnim  medijima. Ono što znamo o njemu kao poglavaru Katoličke crkve koji svojim stavovima mijenja svijet nije ništa u usporedbi s njegovom životnom pričom koju bi zaista volio čuti iz prve ruke.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'LJUBAV JE NA SELU'

Vita Maslačak: 'Udajem se ove godine, a Nevenka će mi biti kuma!'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba