Novosti

Nevjerojatno dugo traje snimanje jedne epizode: Evo kako izgleda stvaranje legendarnog 'A je to!'

Jeste li znali da je za snimanje jedne osmominutne epizode animirane serije 'A je to!', poznate i kao 'Pat & Mat' potrebno više od tri mjeseca rada?

RTL.hr
29.11.2022 12:45

'A je to!', poznata kao i 'Pat & Mat' jedna je od rijetkih animiranih serija koju poznaju generacije djedova i baka, gledali su je naši roditelji, mi, a vjerojatno će se i nadolazeće generacije smijati zgodama i nezgodama simpatičnog dvojca pred kojima se neprestano nalaze izazovi. Nerijetko sve krene po zlu, ali ovim kreativcima to nikada nije bio problem jer bi na vrlo originalan i maštovit način "popravili" sve što se pred njima nađe.

Njihov optimizam je nemjerljiv i inspirirajući, pogotovo u situacijama u kojima znaju završiti zahvaljujući svojoj nespretnosti. Iako je na prvu riječ o crtiću kojem je cilj nasmijati gledatelja, priča je daleko dublja i ima značajniju poruku, onu optimizma u kojem bismo trebali živjeti svakodnevno neovisno u kakvoj se nezavidnoj situaciji našli.

Prva epizoda ove kultne animirane serije emitirana je 1979. godine u Čehoslovačkoj, a snima se i danas. Ideja je to redatelja i tvorca Ludomira Beneša , a za izgled neponovljivog dua zaslužan je karikaturist Vladimir Jiranek , dok je za gotovo svima znanu glazbenu temu komponirao Petr Skoumal . Zanimljivo je kako je publika znala za ove likove još od 12. kolovoza 1976. godine kada su se pojavili u kratkom animiranom filmu.

A je to (Pat a Mat)

Sve je započelo idejom Ludomira Beneša koji je odrastao u Praag-Hloubetinu. Njegovi roditelji ubrzo su shvatili da je on vrlo talentiran dječak pa su sklopili dogovor s jednim privatnim učiteljem da ga vodi u smjeru skiciranja i slikanja. Ludomirov je put u tom svijetu bio kratko prekinut zbog služenja vojnog roka nakon kojeg se zaposlio u studiju za animaciju gdje je naučio tajnu animiranog filma.

Još 1964. godine Lubomir je napravio svoj prvi stop motion film pod nazivom 'Molim te' te ih je nakon njega napravio nekolicinu, kao i ručno izrađenih animiranih filmova. nakon kojeg desetljeća, točnije rečeno 1988. godine osnovao je tvrtku sa svojim sinom Marekom i stručnjacima. Zajedno su producirali nove epizode Pata i Mata. Nakon što je već postao daleko poznata animirana serija, Beneš je osvojio i nekolicinu nagrada na filmskim festivalima u Češkoj i inozemstvu. Nažalost, preminuo je 1995. godine.

A je to (Pat a Mat)

Kada je njegov sin Marek preuzeo posao, ideja je bila da se izgled, dojam i stil novih epizoda neće razlikovati, ili će se samo minimalno, razlikovati od prethodno proizvedenih epizoda. U tome su bili vrlo uspješni jer je na navedenoj animiranoj seriji radilo nekoliko stručnjaka koji već imaju iskustva rada upravo na 'A je to!'.

Inače, epizoda su u prosjeku trajale između šest i 12 minuta, a za snimanje jedne osmominutne epizode potrebno je bilo oko tri mjeseca rada na setu.

Posljednja epizoda 'Garažna vrata' snimljena je 2020. godine.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Animiranu seriju 'A je to!' gledajte svakim danom u poslijepodnevnom terminu na RTL Kockici .