Novosti

Njegove avanture svaki dan pratite na Kockici, no znate li kako je nastao najpoznatiji miš na svijetu?

Vjerojatno je i dan danas mnogima omiljeni crtani lik Mickey Mouse, zaštitni znak kompanije Walt Disney. Stvoren je 1928. godine, a tate su mu Walt Disney i Ub Iwerks.

RTL TV
05.05.2020 10:15

Iako ga je Walt zamislio i nacrtao, njegovo ime nastalo je zahvaljujući njegovoj supruzi Lilian koja je zaključila da će ime Mortimer Mouse , kako ga je Walt planirao nazvati, zvučati previše oštro pa je predložila da se zove Mickey .

Walt Disney, Mickey Mouse

Lik Mickeya star je 92.godine, a u tom periodu samo mu je četvero ljudi posuđivalo glas. Od nastanka pa do 1947. godine glas mu je posuđivao Walt, nakon njega do 1977. godinedizajner Jimmy McDonald kojeg je naslijedio Wayne Allwine . Zadnjih šest godinu tu veliku čast dobio je Bret Iwan.

Lik Mickeyja Mousea prvi se putna malim ekranima pojavio u filmu Steamboat Willie". Kanije je zaživio u još 130 filmova, od čega je njih 10 dobilo i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Dobio je samo jedan zlatni kipić, za film Lend a Paw" iz 1942. godine.

Mickey mouse clubhouse

Globalni uspjeh popularnog animiranog lika doveo ga je i do Staze slavnih na kojoj je upravo on,Mickey Mouse, jedini animirani lik koji stoji uz bok najvećim glumačkim imenima. Kako Mickey ne bi bio sam, u Disneyju su osmislili i njegove vjerne pratitelje – mišicu Minne Mouse, psa Pluta, prijatelje Pašku Patka, Vlatku Patku...

Nove epizode ''Mickey Mouse Clubhousea'' ne propustite svakim danom u 16.45 sati na Kockici.