Novosti

Novi restoran vlasnika RougeMarina i kuhara Šakote otvoren u centru grada

U zagrebačkoj Petrinjskoj ulici otvoren je Xato, autorski restoran Tvrtka Šakote, poznatog kuhara, nastao u suradnji sa chefom, vlasnikom RougeMarina, Marinom Medakom.

Press
14.04.2017 10:00

Xato je prvi u ovom djelu Europe koji koristi pravu robatu, specijalno za njih izrađenu u Londonu. Robata je tradicionalni japanski roštilj, a na njoj se kuha na kombinaciji vulkanskog kamena i japanskog ugljena.

'Xato je nepretenciozan restoran čiji se meni temelji na promišljenom kuhanju – otkrio je Medak.

'Koncepcija restorana je takva da radimo najkvalitetniji, najbolji i najsuvremeniji restoran u regiji jer je Tvrtko Šakota, po meni, nedvojbeno broj jedan kuhar u državi. On je daleko ispred svih ostalih kuhara jer je devet godina radio u Makronovoj, gdje je radio s namirnicama veganskog podrijetla i na taj način je naučio koristiti začine u kuhinji koji se koriste da zaokruže apsolutan okus. On je u toj priči definitivno broj jedan', rekao je Medak, otkrivši da će ponekad i on uzeti kuhaču u ruku, no samo kao gost kuhar.

U restoranu će, kako objašnjava, biti spoj japanske tehnike kuhanja, japanskih začina i mirodija, s latinoameričkim smjerom, a oni ne koriste gluten. 'Bit će jako puno namirnica bez glutena, a u samo par jela ćemo koristiti gluten', objasnio je Medak.

'Fokus će biti na organskim i ekološkim namirnicama i ovim putem pozivam sve male dobavljače da se jave jer želimo izgraditi veliku bazu s kojima možemo graditi dalje ovu priču', kazao je.

'Ono što je odlično je što kuha minimalistički i što se na tanjuru nalazi samo četiri do pet elemenata, ali su svi vrhunski ispoštovani i napravljeni na viskom nivou kuhanja', objasnio je Marin dodajući da je ovo novi trend i perjanica hrvatske moderne gastronomije.