Novosti

Od danas na kanalu RTL Living: Britanski komičarski show 'Direktor svemira UK'

Ne propustite dnevnu dozu smijeha uz emisiju 'Direktor svemira UK' od ponedjeljka do petka u 12:30 na kanalu RTL Living

RTL.hr
18.11.2022 10:15

Tko su uopće komičari i što oni rade? Zbijaju šale na račun ljudi, situacija, odnosa i raznih drugih društvenih pojava, a sve te svoje šale prezentiraju na stand-up nastupima ili u radijskim i TV emisijama, za što su poprilično dobro plaćeni. No je li život komičara baš tako lagan i jednostavan kako se na prvu čini? Urnebesna hit-emisija 'Direktor svemira UK' (u originalu: 'Taskmaster UK') slikovito pokazuje da posao komičara može biti prilično izazovan.

No, krenimo otpočetka. Što je ustvari posao komičara? Komičar svojim nastupima mora zabaviti i nasmijati publiku. Međutim, profesionalni komičari u pravilu imaju dovoljno vremena za pripremu nastupa, za razradu teme i osmišljavanje dosjetke i samog humora kojim će nasmijati gledatelje. Ali što kad profesionalne komičare dovedete u situaciju na koju se nisu pripremili?


Mislite li da je posao komičara lagan?

Kreatori zabavne britanske emisije 'Direktor svemira UK' odlučili su malo promijeniti pravila igre klasičnog stand-upa i dovesti komičare koji će se potpuno nepripremljeni morati uhvatiti u koštac s prilično bizarnim zadacima. Drugim riječima, pokrenuli su show u kojem će poznati britanski komičari biti predmet smijeha, i to ne u tolikoj mjeri zbog vlastite duhovitosti, nego zbog dosjetljivosti i sposobnosti snalaženja u prilično sumanutim izazovima.

direktor svemira uk.jpg

Domaćin showa 'Direktor svemira UK' je poznati komičar Greg Davis, a u svakoj epizodi showa društvo mu rade poznati i manje poznati komičari te tu i tamo pokoji celebrity, koji dolaze u emisiju i izvršavaju poprilično neobične i kompleksne zadatke kojima će se vjerojatno osramotiti. Izazov se sastoji od pet zadataka a natjecatelji će dati sve od sebe kako bi pobijedili. Komičar koji pobijedi za nagradu će odnijeti kući posebno priznanje - trofej direktora svemira u obliku zlatne glave domaćina Grega Davisa. Ocjenjivanje natjecatelja povjereno je domaćinu Gregu Davisu, a uz njega je Alex Horne, njegov ponizni pomoćnik koji nema pravo glasa, ali zato natjecateljima pomaže u izvršavanju zadataka i bilježi rezultate. Usput, Alex Horne je i kreator i idejni začetnik showa.

Originalni 'Direktor svemira UK' s emitiranjem je krenuo 2015. godine, a od tada je snimljeno 13 sezona koje se sastoje od ukupno 118 epizoda. Zanimljivo, iako se emitira godinama, u Ujedinjenom Kraljevstvu show je postao iznimno popularan tijekom lockdowna. Osim onih očitih razloga, a to je da su ljudi više vremena provodili kod kuće pa su se u tim pandemijskim okolnostima zaželjeli i malo smijeha, jedan od razloga je i taj što su emisiju učinili interaktivnom i tako još zabavnijom za praćenje. Pokrenuli su 'Hometasking' (u prijevodu zadaci za doma) i izazvali gledatelje da počnu izvršavati zadatke koje će im oni zadati u emisiji, i to koristeći se samo stvarima koje imaju doma. Gledatelji su jasno morali snimati kako obavljaju pojedine zadatke i zatim snimku poslati producentima emisije, a oni su njihove snimke objavljivali na posebnom YouTube kanalu.

U intervjuu za britanske medije, kreator serije Alex Horne je kazao da je ideju dobio od jedne mame koja ga je kontaktirala putem Twittera. Javila mi se s porukom: Hej, možeš li nama poslati zadatke? Osuđeni smo na to da ćemo nekoliko tjedana morati provesti doma sami s djecom". U svakom slučaju, show je postao iznimno popularan ne samo u Ujedinjenom kraljevstvu, nego i diljem Europe i SAD-a, pa su mnoge zemlje otkupile prava na snimanje vlastite verzije showa, uključujući i Hrvatsku. U Hrvatskoj se Direktor svemira počeo prikazivati 2021. godine s domaćinom komičarom Ivanom Šarićem, a njegov je pomoćnik i suvoditelj glumac Luka Petrušić.

Izvrsnu zabavnu emisiju 'Direktor svemira UK' gledajte od ponedjeljka do petka u 12:30 na kanalu RTL Living.