Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
WOODY ALLEN

Oskarovac koji je spretan ispred i iza kamere uskoro slavi 80. rođendan

Iza njega je veliki seksualni skandal s Diane Keaton, ali to ne može umanjiti njegovo umijeće o filmu.

Image
Press/ 28.11.2015. u 15:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvog dana prosinca napunit će 80 godina, a u rodnom listu mu je stajalo Allan Stewart Konigsberg. Od malih nogu interesirali su ga magični trikovi i klarinet, a i dan danas se bavim njima kao hobijem, a ime je promijenio jer je smatrao da s ovim kojim je "zapeo" ne može uspjeti u branši u kojoj radi.

Popis njegovih filmova bio bi predugačak da ih sve spomenemo, jer je u industriji od 1950. godine. Ipak, spomenut ćemo Annie Hall, Hannah i njezine sestre, Vicky Cristina Barcelona, Ponoć u Parizu i brojne druge.

Gotovo da nema etabliranog glumca i glumice s kojima nije surađivao, a često koketira sa glazbom i uvođenjem elemenata mjuzikla u svoje filmove. Voli biti i ispred kamera, pa si često dodijeli lika, za kojeg se često ispostavi da je neurotičan. Zadnji projekt na kojem trenutno radi, svjetlo dana bi trebao ugledati iduće godine, a radi se o seriji koja prati njegov život i rad.

Rođeni Njujorčanin toliko voli svoj grad, da je on gotovo jedina kulisa njegovih filmova. Osim New Yorka, obožava i Pariz, Veneciju i Barcelonu, što se vrlo lako da zaključiti iz njegovih filmova. Za životne uzore često ističe Ingmara Bergmana, Groucha Marxa, Federica Fellinija i druge.

Ljubavni život mu je bio poprilično buran – bio je oženjen nekoliko puta, a od 1997. je u braku s pokćerkom Mie Farrow Soon-Yi Previn. Prije nego li je završio s njom, S Farrow je dobio sina.

Svoje scenarije i dijaloge i dan danas piše na pisaćoj mašini, svoje filmove ne gleda nakon što izađu u javnost, a jedan od najpoznatijih citata izgovorio je o smrti – „Nije me strah umrijeti – samo ne želim biti ondje kada se to dogodi!“

Ovog otkačenog osobenjaka volimo gledati na malim ekranima, a iduću priliku imate već večeras u 00:30 kada je na rasporedu glazbena komedija Svi kažu 'volim te'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PLAY

Propustili ste gledati film 'Južni vetar'? Pogledajte ga besplatno na PLAY-u!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba