Novosti

Ovo zasigurno niste znali o slavnom detektivu Poirotu: Glumac David Suchet dao mu je trećinu života...

Živi od 1920. godine, s njim su stasale brojne generacije, a kriminalistička dramska serija klasik je koji se ne propušta

RTL.hr
24.02.2024 22:00

Belgijski detektiv sa simpatičnim brkovima, uglađenim smislom za život i sve što ga okružuje, pojam stila i visokog društva, to je slavni Hercule Poirot . Najdugovječniji izmišljeni lik u povijesti romana živi i sto godina nakon što je objavljena prva knjiga, a on je jedan od onih likova čije obiteljsko stablo i povijest znamo bolje od vlastitog. Umirovljeni policajac iz Belgije koji je pod stare dane napravio zaokret i postao detektiv za misterije i ubojstva visokog društva, prigrlilo je gotovo svako kućanstvo. Ovo su činjenice o njemu.

Hercule Poirot

1. Slavna spisateljica Agatha Christie priče o Herculeu Poirotu započela je pisati 1920. godine (The Mysterious Affair At Styles), a posljednja je objavljena 1997. godine, čak dvadeset godina nakon njezine smrti. Za njezina života, lik detektiva nikada nije bio na naslovnici knjige.

2. Hercule Poirot - njegovo ime spoj je imena dva fiktivna detektiva, Herculea Popeaua (Marie Belloc Lowndes) i Monsieura Poireta (Frank Howel Evans).

3. Iako je slavnog belgijskog detektiva tumačilo nekoliko glumaca, televizijskoj publici u ulozi Poirota najviše se svidio David Suchet, britanski glumac kojem je ova uloga obilježila karijeru, a glumio ga je punih 25 godina. Kad se prijavljivao za ulogu brat mu je rekao: "Ne bih tu ulogu štapom dirnuo na tvom mjestu. To uopće nisi ti". Ipak, odlučio se oglušiti na kritike i upustio se u filmski svijet ubojstava i misterija.

4. Kako bi pronašao pravi glas i naglasak za Poirota, David Suchet je satima preslušavao snimke s francuskih i belgijskih radio stanica.

5. Hercule Poirot je prvi izmišljeni detektiv čija je osmrtnica objavljena u "New York Timesu".

6. Kultnog detektiva koji se proslavio u romanima Agathe Christie u posljednjoj epizodi 'Zavjesa: Poirotov posljednji slučaj' gledamo kao nepokretnog starca koji boluje od artritisa.

Kriminalističku dramsku seriju 'Poirot' gledajte od ponedjeljka do nedjelje u večernjem terminu na RTL Kockici.