Uvjerenje je da će, ako se kuha s plutenim čepom, hobotnica biti mekša.
A kako to nije jedini mit koji se javlja u kulinarstvu, sa splitskim chefom smo odlučili provjeriti koliko je istine u još nekim općeprihvaćenim stvarima kad je kuhanje u pitanju.
Ništa se ne prži na maslinovom ulju
Pažanin: To je točno. Ništa ne bi trebalo pržiti na maslinovom ulju, ali se zato dinstati može. Štoviše, ja gotovo sve i dinstam na maslinovu ulju.
Meso u marinadi mora biti satima da bi ga ono upilo
Pažanin: Nije nužno da bude satima, sve ovisi o marinadi, odnosno sastojcima koji su u njoj. Kod nekih marinada je isto stoji li meso u njoj 10 minuta ili tri sata.
Tjesteninu treba isprati nakon kuhanja
Pažanin: Ne treba tjesteninu nikad prati nakon kuhanja. Kod nje je bitno da škrob ostane na njoj i da se umak što bolje prima.
Pire krumpir je bolji ako se krumpir kuha u cjelini, a ne izrezan
Pažanin: Ovo je točno iako velik broj ljudi krumpir za pire izreže. Ali zapravo se treba kuhati u kori i treba se gnječiti gnječilicom i to onom koja ima rupice, nikako se ne bi smjelo koristiti štapni mikser.
Jaje i šećer se moraju izmiksati prije dodavanja ostalih sastojaka
Pažanin: Točno, prvo jaja i šećer pa sve ostalo
Ulje se dodaje u tjesteninu da se ne slijepi
Pažanin: I ovo je nešto što većina ljudi radi, ali zapravo nema smisla. Važno je tjesteninu stalno miješati da se ne slijepi, a ulje ionako u vodi ispliva na površinu. Svakako je važno tjesteninu dobro posoliti dok se kuha.
Rezanje crvenog luka uvijek svima izaziva suze
Pažanin: Bojim se da da. Ja se nikad nisam naviknuo na njega, uvijek plačem. Ako je luk iti malo jači, teško da nećete oplakati.
Riža se pere prije kuhanja
Pažanin: Ne treba se prati, ja to ne radim.