Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
LJEPOTICA I ZVIJER

Priča prema kojoj su nastali mnogi filmovi i crtići

Kako je nastala jedna o najomiljenijih bajki današnjice?

Image
Foto: Disney
Press/ 20.6.2018. u 8:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Ljepotica i zvijer' može se uvrstiti među najpopularnije bajke koje rado čitaju svi uzrasti. Prvu verziju zapisala je Jeanne-Marie LePrince de Beaumont. Bila je objavljena davne 1756. godine., dok je prva inačica ove bajke bila objavljena još 1740. godine, zapisana od strane Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Njezina priča se razlikuje po tome što je bila puno opširnija od ove današnje te je sadržavala ukupno 362 stranice. Beaumont je priču skratila, izostavila dijelove o životu zvijeri i Ljepotice na dvoru, ali je pritom ostavila sve magične elemente koji su bili sadržani u prvoj inačici priče, a to su: čarobni prsten, magično ogledalo te, naravno, začarani kraljević.

Kasnije su mnogi pokušali napisati svoje inačice priče. Među poznatijima je verzija spisateljice Jeane Cocteau, koja je 1946. godine doživjela i filmsku adaptaciju.

Među najpoznatijim filmskim adaptacijama ističe se ona Walta Disneya iz 1991. godine u režiji Garya Trousdalea i Kirka Wisea.

Taj je animirani film bio nagrađen Oscarom za najbolju glazbu i originalni aranžman, a vi ga možete pogledati na RTL-u ovu nedjelju s početkom u 19:50!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ISKUSNA NOVINARKA I REPORTERKA

Ovo je obilježilo rukometna prvenstva Ines Gode Forjan: Červar dao ostavku, Horvat zanijemio, a igrači joj poklonili dres

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba