Novosti

Prvi redatelj u povijesti čija su dva filma zaradila više od milijardu dolara!

Gotovo svi filmovi ekscentričnog redatelja Jamesa Camerona u rekordnom su roku postali pravi kinohitovi i donijeli mu vrtoglavo visoku zaradu.

Press
30.09.2017 16:41

Donosimo vam najzanimljivije detalje iz biografije slavnog 63-godišnjeg redatelja!

1. Napisao je scenarij za film ''Spider-Man'' , no odbili su ga jer su smatrali kako je prenasilan. Umjesto njegovog, izabran je scenarij Sama Raimija .

2. Novinar koji je sredinom 80-ih pozvan u njegov u kuću kako bi odradio intervju u članku je napisao kako je u to doba James imao tri radna stola – na jednom je pisao scenarij za film ''Terminator'', na drugom dovršavao drugi dio serijala o Rambu, a na trećem radio na filmu ''Aliens''.

James Cameron

3. James je ljevak. Poznati akt iz filma ''Titanic'' koji prikazuje Rose sam je nacrtao, no na pisaču su ga morali ispisati zrcalno kako bi izgledalo da ga crta Jack, tj. dešnjak.

4. Cameron je 70-ih radio kao vozač kamiona. Nakon što je 1977. godine odgledao četvrti dio ''Ratova zvijezda'' , dao je otkaz i odlučio se okušati u filmskoj industriji.

5. Prvi je redatelj u povijesti čija su dva filma premašila zaradu od milijarde dolara na kinoblagajnama diljem svijeta. To je uspjelo ''Titanicu'' 1997. i ''Avataru'' 2009. godine.

6. Vrlo je blizak prijatelj Arnolda Schwarzeneggera .

James Cameron

7. Čak pet njegovih filmova dobilo je Oscara za najbolje vizualne efekte – ''Aliens'' (1986), ''The Abyss'' (1989), ''Terminator 2: Sudnji dan'' (1991), ''Titanic'' (1997) i ''Avatar'' (2009).

8. Tijekom snimanja ''Piranhe II'' razbolio se i u groznici imao noćnu moru o nepobjedivom robotu. Taj mu je san bio inspiracija za nastanak ''Terminatora'' .

9. Slavnog redatelja brojni suradnici smatraju pretjerano naglim i diktatorski nastrojenim, a mnogi od njih žalili su se i na česte promjene rasporeda i sulude ideje tijekom snimanja. Glumica Kate Winslet zaklela se kako nakon ''Titanica'' više nikad neće surađivati s njim.

Kate Winslet i James Cameron

10. Od 1984. godine, svi naslovi njegovih filmova započinju slovom 'T' ili 'A'. Neki od njih su: ''Titanic'', ''Terminator'', ''Avatar'', ''Alita'' ili ''Aliens''.

11. Godine 2010. i on i njegova žena Kathryn Bigelow bili su nominirani za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. Kathryn ga je pobijedila i osvojila zlatni kipić za film ''The Hurt Locker'' .

Cameronovu animiranu avanturu ''Avatar'' gledajte u nedjelju u 22:10 na RTL-u.