Novosti

Recept Tomislava Špičeka: Knedle sa šljivama i prezlama

Ljetna delicija od domaćih šljiva...

RTL TV
28.07.2021 12:00

Sastojci:

Šljive1 kg

Krumpir2 kg

Jaja 2 kom

Krušne mrvice300 g

Muškatni orah1 kom

Ulje2 dl

Maslac200 g

Šećer200 g

Cimet

Sol

Mileram3 dl

Štapić vanilije1 kom

Limun 1 kom


Priprema:

Krumpir kuhamo u kori. Kad je kuhan, protisnemo ga kroz prešu za čvarke, raširimo na pleh, dodamo jedan dio maslaca te ga ohladimo u hladnjaku. Dodamo jaja, promiješamo te dodamo brašno (morate sami odlučiti koliko) i muškatni oraščić i soli po potrebi. Umijesimo prozračno tijesto. Ne smije biti pretvrdo. Šljive pečemo u plehu za pečenje u pećnici sa šećerom te pazimo da ipak ostanu komadi šljiva. Dodamo cimet. Tijesto, kad se malo ohladi, trgamo i punimo šljivama. Kuhamo u kipućoj vodi. Prelijemo ih krušnim mrvicama koje smo prepržili na ulju i maslacu te mileramom u koji smo dodali sjemenke vanilije iz štapića te malo limunove kore.