Sastojci za rolade:
- 1500 g junećih šnicli
- 4 crvena luka
- 2 cesnje cesnjaka
- 2 mrkve
- 150 g korjen od celera
- 1 korjen od persina
- Ulje za przenje po zelji
- Senf, kiseli krastavci
- 2 dl crnog vina
- 1 crvena paprika
- 200 g dimljene sunke ili pancete
- 1 poriluk
- 2 žlice paradajzu u tubi
Začini: sol, papar, muskatni orascic, klincici, lovorov list, ljuta paprika, persin list
Način pripreme:
Meso istućiu tanke šnicle (12 komada), svaki komad posoliti, popapriti i svaki komad sa senfom namazati. Na svaki komad se stavi komad tanko narezane šunke, tanko narezani kiseli krastavac i motaj u rolade. Sa čačkalicama zatvoriti rolade. Rolade se kratko zapeku i izvade na stranu. Sitno narezano povrće popržiti i zaliti sa povrtnom juhom, vinom i dodati sve začine. Nakon toga se stave rolade i na laganoj vatri sve zajedno krčka otprilike 2 sata. Kad je meso mekano rolade se izvade. Umak sa povrćem se izmiksa i začini jošjednom po potrebi.
Sastojci za valjuške:
- 1 kg krumpira
- 500 g brasna
- 3 jaja
- Muškatni oraščić
- Soli, papar
Način pripreme:
Skuhaj krumpir u slanoj vodi. Oguliti i isprešati, dodati sastojke. Izvaljati valjuške i kuhati otprilike 5 minuta uslanoj kipućoj vodi. Na kraju se zapeku valjušci u preprženom maslacu.
Sastojci za salatu:
- 1 kg mrkve
- 1 kg mahuna
Umak:
- Maslinovo ulje
- Ocat
- Peršin
- Česnjak
Način pripreme:
Skuha se posebno nasjeckana mrkva i mahune. Kad se ohladi prelije se sa umakom od ostalih začina.