Sipana pita od jabuka jedan je od onih klasičnih kolača koji se često nalaze na stolu zavrijeme obiteljskih okupljanja.
Jednostavno se priprema, a kako glasi recept za ovaj ukusni kolač, saznajte u nastavku.
(FOTO: Pexels)
Za pripremu vam je potrebno:
Za tijesto:
- 350 g griza
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 10 g praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za nadjev:
- 1,5 kg jabuka
- 200 g šećera
- 1 žličica cimeta
Za ukrašavanje:
- šećer u prahu
- 150 g maslaca
Sipana pita od jabuka
Najprije ogulite jabuke pa ih naribajte u posudu. Sada jabukama dodajte šećer i cimet pa ih ostavite sa strane i bacite se na drugi dio. U sljedećoj posudi zamiješajte griz, brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer pa sve dobro izmiješajte pjenjačom.
Pleh namažite maslacem pa na njegovo dno rasporedite trećinu suhe smjese griza, brašna i šećera pa ga zagladite žlicom. Polovicu nadjeva od jabuka ubacite preko suhog sloja u plehu te ponovno zagladite žlicom.
Sada ponovno na jabuke dodajte jednaku količinu suhe smjese pa onda ponovno sloj jabuka kao četvrti sloj te iznad još jedan suhi sloj. Sada na vrh kolača dodajte novi sloj jabuka te još jedan sloj suhe smjese i dobro je poravnajte.
Na vrh dodajte narezane listiće maslaca te pleh ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva te pecite 45 minuta.
Kada je gotov, kolač pospite šećerom u prahu, a sipana pita od jabuka je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek.