Novosti

Redakcija Informativnog programa RTL-a: Radni dan za urednika i reportera, ako ga radite svim srcem,...

RTL-ov Informativni program snažno ulazi u ovu jesensku shemu. RTL Vijesti gledamo u 16.30, RTL Danas u 19 sati, a RTL Direkt u 22.30. O svim novitetima pričali smo s uredništvom Informativnog programa.

RTL.hr
2022-09-25 09:45

Devet je sati ujutro. Ulazimo u redakciju RTL-a Danas, osjeti se miris kave s aparata. Urednica Ana Bulić lista dnevne novine, kolege novinari polako pristižu. Pale se računala, čuje se lagani šušur, komentiraju se tekući događaji. Ines Čović-Pavšić pravi popis najvažnijih događaja i sjeda u ured Željke Marijanović , naše šefice' Informativnog programa, a ispred njezinih vrata već se lagano slaže red onih koji 'imaju samo jedno brzinsko pitanje'. To, naime, signalizira da će uskoro redakcijski kolegij.

U samoj redakciji se lagano stvara novinarski krug, a dežurni urednik raspravlja o temama koje se prate tog dana i prilozima na kojima radi naš istraživački tim novinara. Silvana Menđušić predlaže svoju temu, Dajana Šošić najavljuje odlazak na teren, Ana Mlinarić već je spremna za javljanje uživo, Ilija Radić je na telefonu, a Boris Mišević samo što nije u autu na putu za neko novo mjesto otkud će se javljati uživo u program RTL Vijesti i RTL-a Danas.

Pročitajte još
FOTO: U redakciji Informativnog programa RTL-a

Nakon kolegija redakcija se lagano prazni, dio novinara s ekipom odlazi na teren, a dio sjeda za računala i već priprema svoje teme i pitanja za intervjue.

Koristimo taj kratki dio dana da uhvatimo urednike RTL-a Danas - Anu Bulić, Bornu Keserovića, Ivanu Brkić Tomljenović, Josipa Antolića i urednicu svih urednika, direktoricu Informativnog programa Željku Marijanović , kako bi s njima popričali o svim novitetima unutar Informativnog programa na RTL-u.

Naime, od 26. rujna na glavnom kanalu RTL-a pratimo najjači, najbolji i najobuhvatniji informativni televizijski program: RTL Vijesti počinju u 16.30 i traju do 17 sati, RTL Danas pratimo od 19 sati do 20.15 te, naravno, RTL Direkt, koji kreće u novom terminu od 22.30 sati.

DSC01607.jpg
DSC01607.jpg FOTO: RTL

Ilija Radić, reporter, RTL Danas


Andrija Jarak sve češće će gostovati u RTL-u Danas. A stižu i nove kolege'

"Ova jesen za nas je puna promjena. RTL-ov Informativni program prilagođava se novoj programskoj strategiji, a naša redakcija novim izazovima. U RTL-u Danas najavljujem stare i nove formate, od istraživačke Potrage, RTL Dosjea do novih rubrika na kojima radimo. Kolega Andrija Jarak će nam sve češće gostovati u RTL-u Danas, a pridružit će nam se i nova lica, koja će ojačati našu redakciju", govori nam s osmijehom dobro raspoložena Željka Marijanović.

Cijeli Informativni program ulazi u svojevrsnu tranziciju i prilagođava se potrebama i novim navikama gledatelja. Pitamo je koliko njoj, kao dugogodišnjoj glavnoj urednici Informativnog programa znači feedback gledatelja koji, dakako, prati na svim našim digitalnim platformama, ali i po samim rezultatima gledanosti.

DSC01657.jpg
DSC01657.jpg FOTO: RTL

Leona Šiljeg i Goran Latković, reporteri, RTL Danas

"Sve što radimo, radimo zbog gledatelja i zato nam je jako važno što oni misle i kako reagiraju na ono što radimo. Medijsko tržište je danas toliko raznoliko da kad vam se nešto ne sviđa, uzmete daljinski i jednostavno prebacite program. Onome što vam se sviđa redovito se vraćate. Početak naše glavne informativne emisije RTL Danas pomaknulismo zato jer su naši gledatelji to tražili i to se pokazalo pravim potezom", kaže ponosno.

No, redakcija Informativnog programa zadovoljna je ovim promjenama - njihove priče i reportaže imaju ogromnu publiku, a to im je samo dodatna motivacija da daju svoj maksimum dok rade na pričama, izvještavanjima, istraživanjima...


Čujemo se ponekad i u ponoć ili u šest ujutro, ako je to potrebno'

230922_klescic_RTL_portreti-5.jpg
230922_klescic_RTL_portreti-5.jpg FOTO: RTL

Ivana Brkić Tomljenović, urednica, RTL Danas

Urednica Ivana Brkić Tomljenović otkriva nam kako izgleda jedan radni dan u redakciji RTL-a Danas iz njezine perspektive. "Jedan radni dan za urednika i reportera, ako ga radite svim srcem, predano i odgovorno, zapravo nikad ne prestaje. Priče su svuda oko nas. Nakon 20 godina iskustva na terenu, prošle godine sam počela uređivati RTL Danas. Zajedno s novinarima, na jutarnjem kolegiju prolazimo sve najvažnije teme u zemlji i svijetu. Čujemo se ponekad i u ponoć ili u šest ujutro, ako je potrebno. Uz sport i vremensku prognozu naš je zadatak osmisliti relevantan i zanimljiv sadržaj, koji će privući gledatelje i sa zadovoljstvom mogu reći da nam odlično ide!", kaže Ivana dok vrti kemijsku u rukama naslonjena u svoj urednički stolac.

Rad u emisiji takvog formata, koja ide 365 dana u godini zasigurno nije jednostavan. "U vrijeme društvenih mreža, portala i brzog protoka informacija, pa i građanskog novinarstva, najveći izazov za televiziju jest donijeti dodanu vrijednost u 19 sati. Smatram da treba biti izuzetno pažljiv i više puta provjeriti sve informacije. Nije važno biti samo prvi, puno je važnije biti točan i siguran da nismo nasjeli na fake news", objašnjava.

DSC01644.jpg
DSC01644.jpg FOTO: RTL

Boris Mišević, reporter, RTL Danas

Uz priloge, reportaže, istraživačke specijale i javljanja uživo, u RTL-u Danas redovito gledamo i brojne goste. A je li bilo onih koji su se naljutili zbog pitanja koja su im postavljena? "Ima i toga, ali sve je to sastavni dio posla. Radimo isključivo za gledatelje, a ne pojedine goste, tu najviše mislim na političare. Međutim, moje iskustvo kaže da ih to uvijek prođe", kaže Ivana.


Pokazali smo što znači ispričati priču na drukčiji način'

obradjena 2.jpeg
obradjena 2.jpeg FOTO: RTL

Ana Bulić, urednica, RTL Danas

Slična iskustva imaju i drugi urednici RTL-a Danas. "RTL je svojim dolaskom u hrvatski eter dobro prodrmao cijelu novinarsku scenu, a pogotovo način izvještavanja na televiziji. Pokazali smo što znači ispričati priču na drukčiji način. Naši snimatelji su taj dodatni adut na terenu jer prate priču i trude se da ta snimka bude posebna. Mislim da su naše ekipe u tome najbolje. A u svemu je važno da se gledatelj osjeća blizak s događajem, ali i da zna da je RTL-ov reporter i njegova produžena ruka u ostvarivanju prava i pravde. Kod nas nema nedodirljivih, nema zabranjenih tema, samo odgovorno i nepristrano novinarstvo. Puno empatije, osluškivanja, provjeravanja informacija. Učenja na greškama i ispravljanja. I najvažnije – nikad podcjenjivanja onih zbog kojih smo tu – naših gledatelja jer samo tako se može na bolje mijenjati društvo i okolina", kaže ponosno Ana Bulić , također urednica RTL-a Danas.

DSC01691.jpg
DSC01691.jpg FOTO: RTL

Tomislav Jelinčić, voditelj i novinar, RTL Danas

Tijekom razgovora koji se povremeno prekida zbog kolega koji dolaze i odlaze s novim informacijama o svojim temama i pričama, Ana otkriva i koje je priče najteže raditi i na koje su najponosniji.

"Teško mi je izdvajati pojedinačne priče jer ću uvijek nekoga zaboraviti. Ali ponosna sam na sve one kojima smo otkrivali kriminal i korupcijske afere, one s kojima smo pokrenuli zaboravljene slučajeve i pomogli ljudima. U našoj redakciji poznati smo po tome da smo najbolji kad je najzahtjevnije. Kad su u pitanju specijalne emisije, izvanredne vijesti, izborne emisije, dueli", kaže Bulić pa nastavlja: "Ali sam ponosna i na svaki dan kada naši novinari neumorno idu naprijed, pitaju, istražuju i ne odustaju dok ne dobiju konkretne odgovore. I nema kompromisa, niti kad treba nešto ili nekoga razotkriti, ali ni onda kada Hrvatsku treba dignuti na noge zbog, primjerice, djeteta koje treba hitnu medicinsku pomoć. Ponosna sam na naše dopisnike i priče kojima mijenjaju na bolje svoje male sredine. Jer život čine male stvari, posebni začini i veliki ljudi!"


Možda zvuči kao floskula, ali nama je na poslu show svaki dan'

230922_klescic_RTL_portreti-1.jpg
230922_klescic_RTL_portreti-1.jpg FOTO: RTL

Borna Keserović, urednik, RTL Danas

Uz njih tu su i muške uredničke snage. Borna Keserović, koji je već godinama dio uredničkog kolegija RTL-a Danas te Josip Antolić, koji je preuzeo ulogu urednika RTL Vijesti uz Potragu, a koje od ponedjeljka 26. rujna gledamo u trajanju od 30 minuta.

"Možda zvuči kao floskula, ali nama je na poslu show svaki dan. Nema emisije bez snimanja ili javljanja iz najdramatičnijih situacija i najnevjerojatnijih lokacija, ali kreativni proces i logistički izazovi iza toga, kao i sve što se događa iza kulisa naše dnevne rutine, još je zanimljivije. Zamislite samo kako je kad tri dana neuspješno pokušavate poletjeti balonom a sve se snima...", kaže Borna Keserović dok sjedi lagano naslonjen na svoj radni stol.

DSC01624.jpg
DSC01624.jpg FOTO: RTL

Redakcija Informativnog programa RTL-a

"Kroz RTL Danas prodefilirali su mnogi gosti. Koji vam je ostao nekako najzapamćeniji svojom pojavom? Imate li neke goste kao što su analitičari, stručnjaci, političari, koje rado volite dovoditi u emisiju i zašto?", pitamo u brzini dok nije otišao dalje svojim poslom, a Borna odgovara s laganim smješkom:

"Kroz RTL Danas ovih su godina prodefilirali zapravo svi, nema relevantne javne osobe, od političara do umjetnika, kojeg nismo ugostili u emisiji. I svatko se trudi ostati zapamćen, bilo izjavom ili nastupom. Najbolji su gosti oni najopušteniji, pa se uvijek sjetim genijalnog inovatora Alberta Gajšaka, jedinog koji je došao u kratkim hlačama u studio. Posebno se pamte i naši Dueli, od Mesića protiv Jadranke Kosor do Plenkovića protiv Bernardića. RTL Danas godinama ima niz stalnih i povremenih analitičara, a u studiju u posljednje vrijeme rado gledam Mirjanu Rakić, koja savšeno secira svjetske teme."


Proširit ćemo i pojačati tim na RTL Vijestima'

230922_klescic_RTL_portreti-7.jpg
230922_klescic_RTL_portreti-7.jpg FOTO: RTL

Josip Antolić, urednik, RTL Danas

Taman dok Borna završava rečenicu, u redakciju ulazi i Josip Antolić, a Keserović mu maše da nam se pridruži. Josip je uvijek u akciji, ako nije za računalom, onda je u montaži, a ako nije u montaži, onda s kolegama lamentira o tekućim vijestima. Upravo on zadužen je za one koje počinju u 16.30 na glavnom kanalu RTL-a te će trajati do 17 sati. Na pitanje što nas od ovog ponedjeljka čeka u vijestima pod njegovom iskusnom i nagrađivanom uredničkom palicom, spremno odgovara: "Gledatelji će u 16:30 na RTL-u dobiti još veći, ozbiljniji i kvalitetniji paket Vijesti. Proširit ćemo i pojačati tim koji će na njima raditi, stavit ćemo dodatni naglasak na javljanja uživo, da u trenutku u kojem se još mnoge dnevne priče raspetljavaju, gledateljima pružimo posljednje informacije s terena. Pokrivat ćemo sve najvažnije događaje iz Hrvatske i svijeta, najavit ćemo i sve one zanimljive, važne i velike priče koje ćemo imati u 19 sati, u središnjoj informativnoj emisiji RTL Danas. Nešto dulje trajanje daje nam priliku da sažetom, brzom i relativno jednostavnom formatu dodamo još više konteksta i dubine, da napravimo još informativniji i bolji proizvod za naše gledatelje!"

DSC01737.jpg
DSC01737.jpg FOTO: RTL

Mojmira Pastorčić i Ivan Skorin, urednici, RTL Direkt

A to nije jedina promjena. Od ponedjeljka u malo drugačijem terminu pratimo i nagrađivani RTL Direkt s Mojmirom Pastorčić. Naime, RTL Direkt od sad gledamo u 22.30 na glavnom kanalu. Stoga se vraćamo u ured glavne urednice Informativnog programa Željke Marijanović da je pitamo ima li dvojbi oko kasnijeg termina. Iskusna Željka samouvjereno odgovara: "RTL Direkt je dovoljno jak da izdrži promjenu termina. Kao što gledatelji već znaju, to nije tipična kasnovečernja informativna emisija, već kombinacija vijesti, magazina i talk showa s tim posebnim prepoznatljivim pomakom. I dalje u Direktu očekujte top goste i još jači informativni sadržaj!"

Moramo priznati, na RTL-u se zbilja veselimo ovoj jeseni!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.