SASTOJCI:
10 dag svinjskemasti
2 glavice luka
1 svinjska pluća
1 žličica slatke crvene paprike
4 žlice brašna
1 list lovora
0,5 dl octa
3 češnja češnjaka
sol, papar, jalapeno papričica
bonus - 20 dag špeka
PRIPREMA: Bolja varijanta je da jednostavno prigrijete sarmu, ali što sad... Pluća skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju (ne bacajte vodu) i narežite ih na rezance. Zatim na masnoći popržite sitno sjeckani luk, dodajte pluća kad se luk zacakli te još malo popržite da dobiju boju i aromu.
Dodajte u rajnglu u malo vode umućenu papriku, brašno i narezani češnjak te još malo popržite. Ubacite krumpir narezan na kockice, promiješajte i zalijte vodom u kojoj su se kuhala pluća. Dodajte lovorov list, ocat i začine te kuhajte dok krumpir ne omekša. Pred kraj procijenite voli li itko ljutinu pa ubacije i neku žestinu, a ni šampinjoni iz konzerve nisu za odbaciti.
Verzija za profesionalce: smanjite količinu masti i umjesto toga ubacite 20 dekagrama na sitno narezanog špeka. Pošaljite osobu B po vino i vodu za gemišt i svježi polubijeli kruh i - uživajte!