Novosti

Rocky vs Rambo: Što mislite tko bi pobijedio da se sukobe ova dva superborca?!

ANKETA: Tko je po vama jači: Rocky ili Rambo?

RTL.hr
08.09.2021 19:00

Tko bi pobijedio u borbi između Rockyja i Ramba? Teško je na prvu odlučiti jer su obojica legendarni akcijski heroji iz osamdesetih koje je utjelovio nenadmašni Sylvester Stallone. Rocky Balboa, boksač iz Philadelphije, debitirao je 1975. u filmu 'Rocky', nakon kojeg je uslijedilo još sedam njegovih filmova, uključujući dva Creedova spinoffa. Godine 1982. Stallone je svijetu predstavio Johna Ramba, nakon čega su uslijedila još četiri filma o njemu, uključujući i najnoviji, 'Rambo: Last Blood'.

Iako su Rocky i Rambo herojski ratnici, oni dolaze iz potpuno različitih borbenih disciplina. Rambo je bio član Zelenih beretki i odlikovan je vijetnamski veteran koji se borio i ubio na stotine neprijatelja. Balboa je pak osvajač sportskih naslova i dvostruki boksački prvak u teškoj kategoriji. Obojica su pretrpjeli teške osobne tragedije. 2019., Rocky i Rambo su svaki u svojim ranim 70 -ima preživjeli gubitak najmilijih, Rockyju je preminula voljena supruga Adrian (Talia Shire), a Rambu jedini prijatelj pukovnik Trautman (Richard Crenna). I Rocky i Rambo borili su se s unutarnjim traumama, Balboa više nikad nije bio isti nakon što mu je Ivan Drago (Dolph Lundgren) udarcima nanio ozbiljno oštećenje mozga u 'Rockyju 4', a godine neprestanog krvoprolića učinile su Ramba vrlo traumatiziranim čovjekom.

U borbi prsa o prsa, jedan od njih ipak bi bio u prednosti. Rocky je bio profesionalni boksač, koji se naučio tući u grubim uličnim borbama na ulicama južne Philadelphije, a neko vrijeme je sređivao poslove" i za lokalnu mafiju. Dok Rocky najviše štete može nanijeti šakama, Rambo je školovani znalac nekolicine borilačkih vještina koji pak svojim udovima doslovno može ubiti čovjeka. Međutim, Rambo je ipak vojnik koji se najviše oslanja na oružje, svoj nož Bowie i razne primjerke vatrenog oružja. Rocky je isključivo borac prsa o prsa, koji je i pokazao gotovo nadljudsku sposobnost apsorbiranja udaraca, tako da, iako nema sumnje da bi Rambo mogao doslovno ubiti Rockyja ako je dovoljno naoružan, da bi u njihovom golorukom okršaju ipak Rocky nadživio i pobijedio Ramba.

Gledajući po količini brutalnog nasilja, Rambo je tu apsolutno nadmoćan. Bivši plaćenik Zelenih beretki u svojim je filmovima doslovno zaklao desetke loših momaka na razne načine, pa čak i koristeći tenkove i raketne bacače. Balboa ne bi mogao apsolutno ništa učiniti, ako bi u njihovom okršaju Rambo mogao koristiti svo svoje naoružanje.

Osim u naoružanju, Rambo ima još jednu veliku prednost, činjenica je kako je puno pametniji od Rockyja. On je vojnik koji govori nekoliko jezika i iznimno je vješt u prikrivanju, infiltraciji s okolinom i samom lovu. Za razliku od njega, Rocky je završio samo osnovnu školu, gdje se jedino naučio tući. No, uspoređujući njihova mentalna stanja, Rocky je daleko zdraviji i izdržljiviji. Rambo je mentalno potpuno nestabilan i duboko uznemiren jer ga neprestano proganjaju slike masovnih pokolja u kojima je sudjelovao.

Iako Rockyja često muči sumnja u sebe samoga, stasiti Talijan ipak ima pozitivan stav i u borbi je nepokolebljiv poput svog imena, stijene. Balboa ima srce, nesalomljivi borbeni duh "Oko tigra" kojim je mentalno superioran nad svim svojim protivnicima, koje onda lakše i fizički slomi, te doslovno nokautira.

Zanimljivo je kako su i Rambo i Rocky imali značajne sukobe sa Sovjetskim Savezom. U 'Rambu 3', John se uključio u sovjetsko-afganistanski rat kako bi spasio pukovnika Trautmana i borio se i pobio mnoštvo ruskih vojnika. A Rocky se borio samo s jednim Rusom, Ivanom Dragom u 'Rockyju 4' i to pred premijerom Gorbačovom, čime se može se reći da je Rocky pomogao u okončanju hladnog rata.

Sukobljavanje Ramba i Rockyja nametnulo bi pitanje: Zašto bi Rambo htio ubiti Rockyja Balbou? Ma vjerojatno ne bi mogao pronaći razlog, a i zasigurno bi ova dva

filmska velikana svoju borbu okončali povećim međusobnim respektiranjem.

Sylvestera Stallonea i legendarnog ratnog veterana Ramba ne propustite gledati u petak nakon prijenosa boksačkih mečeva Hrgovića i Milasa.