Novosti

RTL Hrvatska od ovog tjedna započela odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike...

Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T

RTL TV
15.11.2019 10:26

Početak odašiljanja HD programa RTL-ovih kanala u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala započeo je tijekom ovog tjedna na području cijele Republike Hrvatske, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu. Sukladno tome, građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijema TV signala. Konkretno, to znači da se od ovoga tjedna RTL, RTL2 i RTL Kockica mogu pratiti paralelno i u HD razlučivosti, ali i u SD, i to isključivo gledatelji čiji su televizijski prijemnici priključeni na zemaljski televizijski sustav ili laički rečeno imaju antene na krovovima. Ako gledatelji žele pratiti naše programe u HD razlučivosti, moraju ponovno pokrenuti pretraživanje programa na svom prijemniku. Sve je ovo dio eksperimentalne faze prelaska televizijskog emitiranja na DVB-T2, tj. prema planu gašenja DVB-T sustava.

Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T. Naime, novim načinom kodiranja H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) poboljšat će se kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije 720 x 576 imati priliku gledati televizijski program u visokoj, Full HD (high definition) razlučivosti 1920 x 1080. Uz sve navedeno, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva.

Gledatelji će trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti na isto.

Datum definitivnog prelaska na HD bit će na vrijeme komuniciran od strane Odašiljača i veza, kao i RTL-a Hrvatska.