Novosti

RTL-ova nova serija 'Besa' oduševila publiku na SFF-u: 'Lijepo je vidjeti da originalne drame dolaze i s...

Serija 'BESA' premijerno je prikazana u srijedu navečer na 25. Sarajevo Film Festivalu

RTL.hr
22.08.2019 13:25

Riječ je o kriminalističkoj seriji od 12 epizoda, a njezina napeta priča o čvrstom obećanju koje se mora održati i po cijenu života garantira da će gledatelje držati na rubovima stolica od početka do samog kraja. Točnije, uzbudljive epizode donose priču jedne obitelji kojoj se život dramatično mijenja kada labirint nepredvidivih okolnosti spoji puteve Uroša, običnog čovjeka i Dardana, regionalnog šefa mafije...

Serijanastala u izvršnoj produkciji RTL-a te u u međunarodnoj koprodukciji Adrenalina i Red Planet Picturesa oduševila je publiku u Sarajevu.


Čak 200 glumaca na setu

Image 3801525 (auto)

U ovoj seriji koja je rađena po najvišim produkcijskim standardima, svoju ulogu dobilo je čak 200 glumaca s prostora bivše Jugoslavije, Albanije, Velike Britanije i Francuske, a jednu od važnijih uloga igra i naša glumica Lana Barić.

Njezino snimanje trajalo je 120 dana na atraktivnim lokacijama diljem regije, između ostalog snimalo se u Splitu te Rovinju.


'Rad na Besi bio je fantastično iskustvo'

BESA je okupila međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca, predvođenu poznatim britanskim scenaristom Tonyjem Jordanom, proslavljenog s TV serijama 'Hustle' i 'Life on Mars'. Jordan je, zajedno sa scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz naše regije, a po originalnoj ideji Srđana Šapera, tako kreirao prvu regionalnu seriju koja zadovoljava sve standarde poznatih britanskih dramskih serija, što je ujedno i specifičnost 'BESE'.


'Lijepo je vidjeti da originalne drame dolaze i s Balkana'

Serija BESA oduševila publiku Sarajevo Film Festivala

"Rad na 'Besi' bio je fantastično iskustvo zato što je priča odlična i zato što je cijela regija na neki način sudjelovala u njezinu stvaranju. Odlična produkcija i glumačka ekipa. Lijepo je vidjeti da originalne drame, poput onih koje se mogu gledati diljem svijeta, dolaze i s Balkana i da predstavljaju univerzalne priče s kojima se svi možemo identificirati", izjavio je Tony Jordan, glavni pisac i kreator serije.


'Vrhunska glumačka podjela, inspiriran scenaristički rad i izuzetno kreativan autorski tim'

Pod redateljskom palicom Dušana Lazarevića, koji potpisuje režiju TV serija uspješno prikazivanih na BBC-u i Netflixu, a lokalnoj publici poznat i po režiji prve sezone serije 'Žene s Dedinja', sinoć je pozdravio festivalsku publiku i s njom podijelio svoje dojmove rada na 'BESI': "Uložili smo puno truda da jedna dobro osmišljena žanrovska priča, netipična za ovo područje, na autentičan način bude utkana u povijesni i kulturološki milje i mentalitet naroda ovog prostora. Vrhunska glumačka podjela, inspiriran scenaristički rad i izuzetno kreativan autorski tim su, da bih prihvatio režiju 'BESE', moj dolazak u zemlju iz koje potičem, na nezaboravan način doprinijeli ispunjenju stare želje."


'Projekt je bio izrazito kompleksan'

Koliko je bilo izazovno povezati domaću i međunarodnu ekipu vrsnih autora i glumaca te uspješno odgovoriti najvišim produkcijskim standardima, producentica serije, Tea Korolija, izjavila je: "Rad na 'BESI' bio je veliki izazov od samog početka, od razvoja scenarija i upoznavanja s Tonyjem Jordanom i njegovim načinom rada. Projekt je bio izrazito kompleksan u svakom segmentu. Igor Stoimenov i ja radili smo kao producentski tim i ispratili doslovno svaku kreativnu odluku - od mnogobrojnih verzija scenarija, preko castinga, rješavanja svih problema do finalnih verzija u montaži. Imali smo ogromnu odgovornost tijekom ovog dugotrajnog procesa jer smo cijelo vrijeme bili između engleskog tima i njihovih očekivanja i standarda s jedne strane, te naše ekipe i lokalnih uvjeta i mogućnosti s druge."


Na projekciju stigli i glumci iz serije

Sarajevskoj projekciji, između ostalih, sinoć su prisustvovali i Radivoje Raša Bukvić, glumac sa zavidnom međunarodnom karijerom, poznat po ulogama u filmovima 'Umri muški 3' i '96 sati', a koji u ovoj seriji igra Uroša - jednu od glavnih uloga, te Arben Bajraktaraj, također poznat po ulozi u filmu '96 sati' te serijalu 'Harry Potter', a kojeg će gledatelji BESE pratiti u ulozi Dardana. Festivalsku premijeru svojim prisustvom uveličali su i ostali protagonisti serije, poput Grese Pallaska, Mensura Safqiua i Sebastiana Cavazze.

Izvršni producenti serije su Srđan Šaper, Pete Smith, Henning Tewes i Tony Jordan (9 epizoda).