Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Temeljena na doktorskoj disertaciji

Dajana Šošić održala je promociju svoje knjige 'Društvene mreže i televizija'

RTL-ova novinarka i reporterka Dajana Šošić u petak, 21. siječnja, prezentirala je svoju knjigu u kojoj se obrađuje vrlo zanimljiva i aktualna tematika - koliko društveni mediji utječu na televiziju i televizijsko novinarstvo.

Image
RTL.HR/ 22.1.2022. u 19:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kreativna energija autorice, izazovna vremena u kojima živimo, televizija i društvene mreže čija konzumacija raste iz dana u dan, iznjedrile su knjigu koju vrijedi pročitati, a što su prepoznali i u Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi.

U ime izdavača govorila je Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade koja je istaknula kako Hrvatska sveučilišna naklada objavljuje znanstveno-stručnu literaturu te nekomercijalna djela visoke vrijednosti, koja su temeljna za našu civilizaciju i kulturu, a kako su, citirajući recenzenta knjige prof. dr. sc. Peru Maldinija: "Sloboda govora i mogućnosti informiranja koje pružaju društvene mreže došli su u prvi plan, dok su vjerodostojnost i odgovornost za javno izgovorenu riječ ustuknuli", ovu knjigu su prepoznali kao važnu za razumijevanje upravo te, nadasve aktualne problematike.

Image
Foto:
Image

Prof. dr. sc. Pero Maldini, politolog i sveučilišni profesor, naglasio je koliko je promišljanje i znanstveni pristup te analiza ove problematike važan dio knjige, ali i javnog prostora uopće. Iako su analize pokazale da broj pratitelja, komentara, klikova ili lajkova na društvenim mrežama u tijeku kampanje ne prati izborne rezultate ipak su društvene mreže i dalje najpopularniji način dijeljenja stavova i političkih poruka. Prvenstveno zbog brzine, dostupnosti i cijene. "Autorica je ustrajno i sustavno istražila materiju te na taj način nam dala temeljit uvid u korelaciju društvenih mreža i televizija", naglasio je profesor Maldini.

Doc. dr. sc. Jelena Jurišić osvrnula se na nemogućnost apsolutne regulacije društvenih mreža kao i temeljne dihotomije između slobode govora i cenzure nepoželjnog sadržaja. "Utjecaj društvenih mreža na televiziju prevelik je i poprima karikaturne oblike: izgleda kao da dvije susjede prepričavaju što su pročitale na Facebooku", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto:
Image

Autorica knjige dr. sc. Dajana Šošić rekla je: "Teorijski dio i istraživačke analize ove knjige temeljene su na doktorskoj disertaciji koju sam izradila u svrhu znanstvenog doprinosa ovoj temi. Upravo je doba koronavirusa dalo dodatni značaj društvenim mrežama. Pojedine aplikacije poput Zoom-a postale su neizostavni poslovni i obrazovni alat, ali i sredstvo medijske komunikacije sa sugovornicima. S druge strane, sve prednosti društvenih mreža poput dostupnosti i brzine omogućavaju i jednako brzu razmjenu lažnih vijesti, informacija i teorija zavjere što zahtijeva temeljitu provjeru."

U drugom dijelu promocije održana je panel rasprava u kojoj su sudjelovali renomirani novinar, kolumnist i publicist Boris Rašeta, direktor i glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, prof. dr. sc. Pero Maldini i doc. dr. sc. Jelena Jurišić, a koji je moderirala dr. sc. Dajana Šošić.

Upravo se čita

Image
Foto:
Image

Iako su različitih mišljenja je li moguće kontrolirati društvene mreže i koliki je zapravo njihov utjecaj na mainstream medije, složili su se kako su društvene mreže dobar pokazatelj što širu publiku zanima, ali definitivno nisu pouzdan izvor informacija.

Za glazbeni dio pobrinuli su se Elma Burnić i Admir Ćulumarević iz FilmMusicOrkestra, benda koji svira isključivo filmsku glazbu i koji je u nekoliko godina postojanja izrastao u regionalnu koncertnu atrakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 22.1.2022. u 19:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba