Novosti

Sila vas zove... pridružite joj se večeras!

Uživajte u sedmoj epizodi znanstveno-fantastičnog spektakla 'Ratovi zvijezda: Sila se budi'

RTL.hr
19.02.2021 13:15

Trideset godina nakon uništenja Zvijezde smrti i kraja galaktičkog rata, Prvi red digao se iz pepela Carstva te želi uništiti Novu republiku. Snage otpora na čelu s Leijom ( Carrie Fisher ), koju podupire Galaktička republika, pruža im otpor. Istovremeno, Leia pokušava pronaći svog izgubljenoga brata Lukea Skywalkera ( Mark Hamill ). Na planetu Jakku, pilot snaga otpora Poe Dameron ( Oscar Isaac ) susreće starješinu sela Lora Sana Tekkeu ( Max von Sydow ), kako bi se domogao mape koja vodi do Lukeove lokacije.

No jurišnici Prvog reda, koje predvodi Kylo Ren ( Adam Driver ), unište selo i zarobe Poea. Poeov droid BB-8 s mapom uspije pobjeći i pronaći lokalnu djevojku Rey ( Daisy Ridley ), koja radi na otpadu. No dok Kylo Ren muči Poa, pilotu pomogne jedan od jurišnika FN-2187, kojeg Poe nazove Finn ( John Boyega ) i koji je odlučio dezertirati nakon što je svjedočio pokolju u selu. Obojica bježe iz baze te se s ukradenim borbenim brodom sunovrate na Jakuu. Finn preživi, no Poe je poginuo pri sletanju. Finn susreće Rey i BB-8, no za petama su im jurišnici. Ipak, Finn, Rey i BB-8 uspijevaju pobjeći s planete uHan Solovom ( Harrison Ford ) 'Millennium Falconu', kojeg pronađu na otpadu.


Svaka generacija ima svoju priču

Kinohit 'Sila se budi' , koji se kronološki nastavlja na događaje iz filma 'PovratakJedija' iz 1983., najavljen je još 2012. nakon Walt Disneyjeve akvizicije Lucasfilma, nastao je u produkciji J.J. Abramsa ('Lost', 'Star Trek', 'Fringe', 'Super 8', 'Westworld'), koji uz Zacka Snydera potpisuje najveće ZF naslove zadnjih godina. Abramsu se u produkciji pridružio i njegov dugogodišnji suradnik Bryan Burk te predsjednica Lucasfilma Kathleen Kennedy , koja sa Stevenom Spielbergom stoji iza većine njegovih najvećih filmskih uspjeha. Kada je bio okupljen tako moćan tim iza kamera, ostalo je još samo da se pozove John Williams po sedmi put u ulozi kompozitora glazbe te stara ekipa glumaca iz trilogije iz 80-ih. Pa su tako Harrison Ford , Mark Hamill i Carrie Fisher opet ovdje, čije je pojavljenje u originalnim ulogama obožavateljima franšize bilo nezamislivo, gotovo nestvarno te su to doživjeli kao pravi trenutak za pamćenje.No trebalo je odabrati i mlađe snage za novu generaciju, ali je i odabir novih likova bio savršeno pogođen - Daisy Ridley , Adam Driver , John Boyega , Oscar Isaac , Lupita Nyong'o , Andy Serki , odlično su se snašli u besprijekornim nastupima.

S 2,068 milijarda dolara(rekordnih 119milijunana dan otvaranja) na kinoblagajnama u svijetu, ovaj ZF spektakl opravdao je sva očekivanja, koja su bila zaista ogromna. Prepun akcije, starih lica i novih glumačkih snaga, savršenoj je spojio i nastavio priču iz 1983., prisjetio nas na sve što smo voljeli u vezi 'Ratova zvijezda' – od akcije, iznenađenja, humora, a opet donio tako potrebnu novu energiju da bi franšiza preživjela te usrećila generalno sve koji su ga vidjeli, koji su se bojali da novi nastavak ne ostavi gorak okus u ustima. Naprotiv, ne sjećamo se da je jedan nastavak nekog kultnog filmskog serijala tako ujedinio kritiku i gledatelje, koji su istovremeno odahnuli i oduševljeno podržali ovaj sjajni film.