Novosti

Špičekov recept: Punjeni batak i zabatak, medaljoni od tikvice i povrtno-voćni chutney

RTL.hr
19.07.2021 12:40

Punjeni otkošteni batak i zabatak, medaljoni od tikvice i chia sjemenki, chutney od žute mrkve, Granny Smith jabuke i nektarine

špiček meni

Sastojci:

Batak i zabatak u komadu

Pileći file

20 g pinjola

Tikvica

100 g maslaca

30 g oštrog brašna

10 g chia sjemenki

Jaje

Žuta mrkva

Granny Smith jabuka

Nektarina

40 g smeđeg šećera

Čili papričica

Sol

Papar

Prozirnai aluminijska folija, potrebne za zamatanje

Postupak:

S batka i zabatka skinemo kosti, pazeći da ostanu u jednom komadu i da ne oštetimo kožicu. Pileći file narežemo na kockice, dodamo pola bjelanjka, začinimo solju i paprom, sameljemo u cuteru oko minutu i pol, dok ne dobijemo kompaktnu masu, tzv. fars. Dodamo grubo sjeckane pinjole tepromiješamo. Farsom napunimo otkošteni batak i zabatak, zarolamo u pravilnu rolicukoju položimo na komad prozirne folije. Batak i zabatak u folijunarolamo čvrsto kao bombon, a višak folije savinemo ispod. Ponovimo isti postupak, samo što ovog puta sve zarolamo u aluminijsku foliju koju isto zamotamo kao bombon paporavnamo krajeve kako bi našapileća rolica bila što ravnomjernija. Isto to napravimo i s drugim komadom pilećeg batka i zabatka. U većoj posudi zahuhamo vodu, stavimo role kuhati, smanjimo vatru ikuhamo oko pola sata. Za to vrijeme na kockice narežemoočišćenu žutu mrkvu, Granny Smith jabukui nektarine. Zagrijemo tavu i na malo maslaca prvododamo smeđi šećer i kockice mrkve, a nakon 5 mindodamo i Granny Smith jabuku tenektarine.

Po želji dodamo i pola čilija. Kuhamo 15 minuta dok se sve ne pretvori u kašu. Posolimo i popaprimo, dodamo još malo vode, sve ukuhamo da bismo dobili lijep i gust proziran umak. Tikvicu naribamo na gruboj strani ribeža te posolimo da pusti svoju vodu. Dobro rukama ocijedimo. Dodamo jedno jaje, brašnote kuhane chia sjemenke. Začinimo paprom i solju, žlicom vadimo smjesu koju pržimo sobje strane na malo vrućeg ulja.

Rolice od piletine izvadimo iz folije, osušimo kuhinjskim papirom i pržimo na malo ulja kako bi rolica sa svih strana poprimila hrskavu koricu te lijepu zlatnožutu boju. Rolicu narežemo u koso debljine 1 cm, serviramo na chutneyu, a sa strane serviramo medaljone od tikvica. Dobar tek!