Play ponuda
Play ponuda
OLAKŠAVA PREŽIVLJAVANJE

Sudionicima 'Golih i prestrašenih' dopušteno je u divljinu ponijeti samo jednu stvar, ali izbor je velik

Ako težite preživljavanju, ovaj će vam popis pokazati koliko su navedeni alati bili praktični mnogima prije vas, ali ne zaboravite da samo vi najbolje poznajete vlastitu snagu, stoga odaberite nešto što vam odgovara, čak i ako niste prije isprobali

Image
RTL.hr/ 5.12.2022. u 8:00
Play ponuda

'Goli i prestrašeni' jedan je od najboljih reality showova o preživljavanju jer se doista oslanjala na ideju da u divljini nema nikakvih potrepština. Serija je definitivno održala svoj provokativan naslov kada je gledatelja zalijepila za kauč. Osnovni koncept serije je ostaviti golu ženu i muškarca u divljini da se sami snalaze bez ikakve vanjske pomoći, pa otuda i naziv ovog reality showa. Natjecatelji većine reality serija imaju manju ili nultu kontrolu nad svojim okolnostima, ali ovaj show je na vrhu po tom pitanju.

Jedino što sudionici mogu reći je koji bi predmet za preživljavanje ponijeli, a koji bi im mogao pomoći u savladavanju ekstremnih izazova. U idealnom slučaju, stavka za preživljavanje trebala bi im pomoći da obave većinu osnovnih zadataka za ta tri tjedna koliko su prepušteni sami sebi. Mnogi ljudi traže nešto od čega mogu izvući najviše koristi, ali ponekad su gledatelji ostali šokirani odabirom sudionika.

U nastavku vam donosimo pregled najčešće odabranih alata za preživljavanje koje su sudionici ponijeli sa sobom.

Mačeta

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Kada se natjecatelji nađu u situaciji u kojoj moraju preživjeti, prvi predmet koji im pomaže je mačeta. Oštrina mačete može isjeći čvrste grane džungle, a uz to, oni koji preživljavaju mogu napraviti svoje vlastito sklonište. Mora se naglasiti kako je mačeta nezgodan predmet za korištenje, a postaje alat iz snova samo ako znate rukovati njime. Koristili su ih razni sudionici kao što su Tom Mcelroy, Angela Mellinger, Fernando Calderon, Dani Julien, Manu Toigo te drugi.

Nož

Image
Foto: Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nož je uvijek bio mudar izbor jer natjecatelji vjeruju da se može koristiti za mnoge zadatke. Kim Shelton bila je prva natjecateljica koja je u prvoj sezoni sa sobom ponijela nož. Noževi se mogu koristiti za rezanje svega što oni koji preživljavaju uhvate golim rukama. Tijekom godina, nož je bio popularan izbor među natjecateljicama mnogih sezona poput Eve Rupert, Laure Zerre, Amande Leigh, Shannon Thomas i mnogih drugih. Suprug Amber Hargrove je čak i izrađivač noževa, kao i Allstar Matt Wright.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Sjekira

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Sjekira je zasad najjeftiniji predmet za preživljavanje koji se može ponijeti na ovo putovanje. Kvalitetne mačete i noževi su učinkoviti, ali malo skupi. S druge strane, sjekiru možete kupiti za daleko nižu cijenu. Ako se sjekira pravilno koristi, može vam pomoći da izgradite sklonište u tren oka. Ovo je prvi zadatak s kojim se bore mnogi sudionici, a ako ga možete izvršiti, mnogi će vaši problemi biti puno brže riješeni. Potrebno je naglasiti kako morate imati fizičku snagu, inače vam neće biti od velike koristi.

Iskra

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock
Image
Ilustracija/Thinkstock

Bez sumnje, najodabraniji predmet za preživljavanje u ranijim sezonama bila je iskra kojom bi se mogla naložiti vatra jer se može koristiti za kuhanje, grijanje, kao izvor svjetla. Imati iskru kojom ćete moći pripaliti vatru je od toliko velike važnosti da su producenti serije počeli davati potpaljivače vatre kao znak ljubaznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ZAHTJEVAN IZAZOV

Više nema klađenja, parovi sada samo zarađuju novac, što nije uspjelo Anamariji i Filipu

Ljepljiva traka

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Producenti showa obično dopuštaju sudionicima da odluče što žele donijeti jer to mora biti nešto što mogu najbolje iskoristiti. Ipak, ohrabruje se ako mogu izvući nešto izvan okvira pa je tako jedan natjecatelj oduševio odabirom ljepljive trake koja lako postane rješenje za mnoge manje probleme.

Traka može dobro doći, od prekrivanja bose noge do čvrstog vezanja nečega u svim tim nezgodnim situacijama. Borci za preživljavanje poput Joshue Bella dokazali su što obična vrpca može učiniti.

Čaša od nehrđajućeg čelika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Još jedan jednostavan, ali iznimno praktičan predmet koji možete ponijeti sa sobom je zdjela ili šalica od nehrđajućeg čelika. Ovaj će kuhinjski pribor najviše pomoći kada imate pristup hrani i izvor vode. Preživjeli su ga koristili za skladištenje vode i kuhanje obične hrane. Ako pada kiša, onda je ovaj objekt najbolji za skladištenje čiste kišnice. Mnogi su natjecatelji postali žrtve želučanih problema zbog ispijanja zagađene vode, pa ovo možda izgleda kao da nije velika stvar, ali jest. Kasnije se ista voda može prokuhati kako bi se dodatno pročistila, a to može pomoći svim sudionicima da izbjegnu proljev.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zgodan i pametan

Zemljak! Ovaj ljepotan iz serije 'Plima i oseka' mami uzdahe, pogodite odakle je rodom

Play ponuda

Više s weba