Novosti

Sve što niste znali o legendarnom kralju vesterna!

Marion Michael Morrison, poznatiji pod imenom John Wayne, spada među najveće legende , ne samo Hollywooda, već svijeta. Snimio je više od stotinu filmova, a koliko je volio to što je radio, govori činjenica da je bez obzira na tešku bolest filmove snimao sve do smrti.

Press
04.12.2017 10:17

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o glumcu Johnu Wayneu .

1. Bez obzira na to što su mu roditelji bili školovani i što su zarađivali, obitelj Morrison je bila najsiromašnija u okolici. John je kao dječak imao dva honorarna posla kako bi zaradio za svoju i bratovu školsku odjeću.

2. Bez novca za školovanje i obiteljskog doma, koji je izgubio kada su mu se roditelji rastali, odustao je od školovanja, preselio se na tavan u kući prijatelja i odlučio stalno se zaposliti u studiju Fox . Zarađivao je samo 35 dolara na tjedan.

3. Prvu ulogu odigrao je 1930. godine u filmu The Big Trail".

4. Ime su mu nadjenuli redatelji Raoul Walsh i Winfield Sheenhan jer su smatrali da je njegovo pravo ime predugo i nije glamurozno pa su mu nadjenuli novo ime po junaku američke revolucije, Madu Anthonyju Wayneu

5. Zahvaljujući prijateljstvu s Johnom Fordom dobio je glavnu ulogu u klasičnom vesternu Poštanska kočija, što je bila prekretnica u njegovoj karijeri. Od tada je dominirao u tom žanru, postajući njezinim glumačkim sinonimom.

6. Dobitnik je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Čovjek zvan hrabrost 1969. godine.

7. Posljednji put se u javnosti pojavio 9. travnja 1979., kada je na dodjeli Oscara uručio nagradu za najbolji film Michaelu Ciminu, redatelju "Lovca na jelene" . Devet dana kasnije prevezen je u losanđelesku bolnicu, gdje je i preminuo 11. lipnja od teške bolesti.

Pljačkaši vlaka

Kralja vesterna gledajte ovu nedjelju u filmu Pljačkaši vlaka" iza ponoći na RTL2.