Novosti

Tehnolovac odveo gledatelje na adrenalinsku vožnju novim hi-tech biciklom Greyp G6.3

Na testu se prošli vikend našao brdski bicikl hrvatske firme Greyp, mladog vizionara Mate Rimca, koji će oduševiti sve ljubitelje novih tehnologija

RTL TV
2021-04-19 12:30

Model G6.3 je brdski bicikl sa suspenzijama za prednji i stražnji kotač, drop sjedalom, velikim disk kočnicama na oba kotača, velikom baterijom od 700Wh... I jako cool tehnologijom!

U G6.3 ugrađen je eSIM modul koji je uvijek uključen. Kartica je cijelo vrijeme povezana sa sistemom koji je pak povezan saplikacijom na pametnom telefonu.


Osnovne karakteristike

Bicikl je prilične težine, 24 kg, no i dalje u prosjeku za električne bicikle te klase. Njegov je okvir od karbonskih vlakana, što je izniman i skup materijal koji se zbog svoje velike čvrstoće i malene mase upotrebljava u vrhunskim jurilicama.

Težina dolazi od baterije velikog kapaciteta od 700Wh i moćnog elektromotora koji ima snagu od 460W. On služi isključivo za potpomaganje prilikom pedaliranja, tako da ovaj bicikl nema mogućnost samopogona. Sami određujemo koliko nam elektromotor pomaže kada okrećemo pedale, i to u pet nivoa, gdje je 1 najmanja pomoć, a 5 najveća pomoć. Snagu daje do čak 45km/h, što je za bicikl iznimno brzo.

Tehnolovac


Idealan za neravne terene

Prava korist bicikala s elektromotorom vidljiva je je prilikom uspona. Elektromotor omogućava iznimnu lakoću prilikom pedaliranja uz brijeg tako da savladavanje raznih terena postaje lako i zabavno. Ovaj model idealan je stoga za neravne i teške terene. Suspenzija vožnju čini stabilnom i udobnom, a kočnice brinu za sigurno zaustavljanje.

Ako pak postoji neki uspon kojim baš nije zgodno pedalirati, rješenje nam pruža malena tipka na lijevoj strani koja aktivira asistenta za hod. Drugim riječima, pritiskom na tu tipku, bicikl ide sam dok mi hodamo uz njega. Uz tu tipku, vidimo i kontrole za navigaciju kroz sustav čije informacije vidimo na TFT zaslonu. Taj je zaslon ujedno i držač za pametni telefon.


Posebnosti

Ovaj brdski bicikl ima jako puno zanimljivih posebnosti. Sadrži i Greyp aplikaciju pomoću koje se na telefonu vide razne informacije koje bicikl daje svom vlasniku, kao što su podaci o brzini, prijeđenom putu, kapacitetu baterije i sl. No na telefonu možemo vidjeti i kartu za navigaciju, doseg koji je ovisan o napunjenosti baterije i terenu na kojem se nalazimo.

Druga vrlo korisna opcija je i kontrola područja trening zone. Dodatak koji ide uz G6.3 je narukvica sa senzorom otkucaja srca. Nakon što je stavimo, odredimo donji i gornji prag za trening zonu i vožnja može krenuti. Ako prilikom pedaliranja otkucaji srca padnu ispod zadanog područja, asistencija elektromotora prestaje s radom, jer kad elektromotor ne pomaže, naše tijelo mora raditi više posla i tako nam se podiže broj otkucaja srca. Ako pak taj broj prijeđe gornju granicu, elektromotor pojačava asistenciju da nam olakša pedaliranje.

Tehnolovac


Kamera za još bolji doživljaj

G6.3 ima i osvjetljenje radi bolje vidljivosti, s prednje strane nalaze se četiri bijele, a sa stražnje četiri crvene LED lampice, između kojih su kamere koje mogu snimati u full HD rezoluciji s 30 sličica u sekundi, a njihovu sliku možemo vidjeti na zaslonu pametnog telefona.


eSIM modul

Ovaj bicikl nudi i funkcije koje se mogu koristiti dok je bicikl u mirovanju ili ako ga nekome posudimo. Pomoću eSIM modula bicikl nam može javiti kada je u pokretu, a da ga mi nismo pokrenuli. Kada nam dođe ta obavijest, pomoću aplikacije možemo fotografirati kadar s prednje ili sa stražnje kamere, ili pak poslati poruku na TFT zaslon na biciklu.

Praznu bateriju vrlo lako možemo napuniti pomoću pripadajućeg magnetnog punjača, i to na način da je punimo preko bicikla iliodvojimo i spojimo direktno na punjač. Doseg s punom baterijom je od otprilike 60 km pri punoj asistenciji, do nevjerojatnih 100 km u eko-modu gdje je asistencija minimalna.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.