Novosti

Tek sam kroz rubriku 'Editina kuhinja' ustostručila svoje znanje o kulinarstvu

RTL-ova novinarka i voditeljica priča o svojoj karijeri, izazovima, svemu što je naučila u poslu, ali otkriva i kako provodi slobodno vrijeme te da je majstorica u gubljenju stvari, naročito mobitela

Press
15.10.2015 09:50

Edita Misirić u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri odradila je mnoštvo intervjua, reportaža, ali i voditeljskih angažmana i svako od njih za nju je novo i posebno iskustvo iz kojeg nešto nauči. Trenutno je gledamo kao reporterku u emisiji Sve u šest" , gdje ima rubrike Editina kuhinja" i Make-over" .

Već ste godinama dio RTL-a, što kao voditeljica, što kao novinarka. Pretpostavljam da ćete reći da oba posla imaju svoje čari, ali – što vam je barem mrvicu draže?

- Neću reći da sve ima svoje draži, već da jedno bez drugog, u mojem slučaju, teško ide. Jasno, treba uzeti u obzir da sam na RTL-u od samog početka pa sam prve četiri godine radila samo kao novinarka. Međutim, posljednjih sedam godina mijenjaju se samo omjeri. Godinama sam svakodnevno vodila tadašnji Exkluziv Tabloid, ali sam novinarski bila u potpunosti uključena u emisiju. To se samo nije toliko vidjelo na van. Danas radim rubriku koja ide utorkom Editina kuhinja", i Make-over" petkom za Sve u šest". To su moje autorske, kratke i zabavne forme koje me jako vesele. Opet, tu i tamo uskočim u studio Sve u šest" i vodim emisiju. Volim biti kreativna i igrati se slikom, tonom, montažom... Jako me to veseli.

Kroz emisiju Sve u šest" napravili ste mnogo priloga i o poznatim osobama, ali i o običnim" ljudima i njihovim sudbinama. Ima li razlike kad se rade te priče?

- Razlike u pristupu novinara ne bi smjelo biti. Dobar novinar je dobar novinar bez obzira na temu koju radi. Mišljenja sam da svaki profesionalac koji drži do sebe i svojeg zanimanja ne podcjenjuje priču koju radi, ne pristupa joj s predrasudama, već za svaku daje sve od sebe u tom trenutku. I tko su uopće 'obični ljudi'? Znam mnogo ljudi koji nisu poznati javnosti, a sve su samo ne 'obični', ali i dobar dio onih koje šira javnost poznaje, a čine vam se toliko pristupačni - kao da su vam susjedi. Želim reći - upoznala sam teške, tašte, predivne, simpatične, pametne, nekulturne, pristojne i kojekakve još ljude, neki su bili poznati, neki nepoznati. Bez obzira na to novinar je tu da radi sa svima njima i konačno – napravi dobru priču.

S obzirom da Sve u šest" ima i poučne, edukativne priče, pamtite li neku posebnu u kojoj ste naučili stvari o kojima prije nisi znali gotovo ništa?

- Kako ne! Pa ja svaki utorak posljednjih deset mjeseci kuham s najboljim kulinarskim timom u svemiru! S obzirom da sam u suradnju s ekipom iz studija Majstor kuhar ušla kao potpuni ignorant u kuhinji, presretna sam što su mi Branko Ognjenović, Dario Lide i Sabina Jalšić, kao vrhunski profesionalci podarili toliko znanja, a sve kroz zabavu i zezanciju! Moje kulinarske sposobnosti su se ustostručile!

Edita Misirić

Obično se svi slažu da bi u poslu trebalo zanemariti emocije, no je li to moguće kad se, primjerice, rade prilozi o bolesnoj djeci ili o teškim ljudskim sudbinama?

- To su posebni slučajevi koje kao novinar treba odraditi profesionalno. Međutim, čovjek je i kao profesionalac satkan od emocija. Suosjećati s ljudskom patnjom ne znači biti pristran ili neprofesionalan. Konačno, emocije nas ponekad tjeraju da budemo bolji u tome što radimo. No, postoje priče i - priče. Kada je u Exkluzivu išao prilog o smrti Nore Šitum, izišla sam van iz studija jer nisam mogla sama sebi obećati da ću biti u stanju pročitati sljedeću najavu potpuno pribrana i bez da mi glas zadrhti.

Imate li neostvarenih želja kad je novinarstvo u pitanju? Neka priča, intervju...

- Voljela bih napraviti intervju s Ericom Cantonom, Tomom Hanksom i, recimo, čovjekom koji će pronaći univerzalni lijek protiv karcinoma... Ili napraviti dokumentarac pod nazivom: Plavuša na putu oko svijeta"! To bi bilo zgodno.

Karijeru ste počeli kao sportska novinarka. Pratite li danas sport i ako da, koji?

Sport pratim oduvijek i zauvijek. Pratim, nogomet, košarku, rukomet, tenis, plivanje, ovisno o sezoni. U našem domu se jednom tjedno nabrijavamo na neki sportski događaj. Meni je to strast i veselje!

A bavite li se nekim sportom? Kako uopće provodite slobodno vrijeme?

- Funkcionalni treninzi su odlični, ali lagala bih kada bih rekla da sam redovita. Zapnem i onda mjesecima vježbam i osjećam se fenomenalno i onda opet pauziram. A samo tjedan, dva su dovoljni da se tijelo uspava i onda se opet ispočetka treba vratiti u formu. Slobodno vrijeme provodim gledajući filmove s mojim Javorom, družim se s prijateljima, volim večere, vikend-druženja s obitelji...

Dali ste bezbroj intervjua pa bi gledatelji mogli pomisliti da znaju sve o vama. A što nam možete otkriti o sebi, a da će nas možda iznenaditi?

- Majstorica sam u gubljenju stvari, a osobito mobitela. Do sada sam ih izgubila šest.

Nakon godina u novinarstvu, osjećate li da još uvijek imate isti početni elan ili je možda vrijeme za promjene?

- Ne još. Ali kada bih radila petoljetku... Sada je definitivno dobro vrijeme za razmišljanje o promjenama u nekoj perspektivi od pet godina. Ljudi se mijenjaju, životi im se mijenjaju. To je normalno.