Novosti

Tko je zapravo bio Walt Disney? Evo nekoliko zanimljivih činjenica iz njegovog života

Iako je njegovo ime sveprisutno, o njemu zapravo malo znamo.

Press
22.03.2019 19:20

Od Snjeguljice i sedam patuljaka " i Bambija ", preko Male sirene " i Petra Pana " do Mickeya Mousea ", sve su to crtani filmovi iz radionice kralja animacije 20. stoljeća uz koje su odrasla brojna djeca diljem svijeta.

Tko je bio Walt Disney?

Rođen je 5. prosinca 1901. godine u Chicagu kao jedno od petero djece. Walt je razvio ljubav prema crtanju nakon što se s obitelji preselio na farmu u gradiću Marcelineu, u državi Missouri. Nakon četiri godine se ponovno preselio, i to u Kansas City, gdje postaje opčinjen vlakovima. U srednjoj školi McKinley u Chicagu pohađao je satove crtanja i fotografije, a sudjelovao je i u izradi školskog stripa. S navršenih 16 godina, ispisao se iz škole kako bi se pridružio vojsci, no nije bio primljen jer je bio maloljetan. Ipak, uspio se pridružiti Crvenom križu s kojim je poslan u Francusku, gdje je godinu dana radio kao vozač ambulantnog vozila.

Početak karijere i uspjeh

Po završetku Prvog svjetskog rata vraća se u Kansas City, gdje započinje karijeru kao crtač reklama za novine, časopise i kina u Pesmen-Rubin Art" studiju, gdje je upoznao Ubea Iwerksa , budućeg poslovnog partnera. Njih su dvojica već 1920. osnovali tvrtku " Iwerks-Disney Commercial Artists ", no kako nisu imali dovoljno klijenata, posao je propao, a Disney se preselio u Los Angeles sa željom da postane redatelj. Kada mu ni to nije pošlo za rukom, vratio se onome što je najbolje znao – crtanju. Ubrzo je stvorio seriju kratkih animiranih filmova o djevojčici Alisi, koji su postali iznimno popularni. Walt je potom uz financijsku pomoć brata Roya otišao u Hollywood, gdje mu se pridružio i Iwerks, što se smatra početkom Disney Brothers " studija. Dvije godine nakon toga dobili su nevjerojatnu ponudu studija Universal, koji ih je htio angažirati za izradu animiranog filma Oswald the Lucky Rabbit ". Ipak, Waltu su naposljetku bila uskraćena prava za film pa s njim nije doživio uspjeh.

Disney nije odustajao unatoč svim preprekama. Umjesto toga, doživio je nevjerojatan uspjeh novim animiranim likom koji je u kratkom vremenu postao prava zvijezda – Mickeyem Mouseom . Prvi zvučni film o njemu – Steamboat Willie " postigao je veliki uspjeh, a zanimljivo je kako je Mickeyu do 1946. godine glas posuđivao sam Disney. Ubrzo je uslijedio raskol između Disneya i Iwerksa , koji je smatrao daga Disney izrabljuje te svojata njegov rad. Međutim, Disneya ništa nije moglo pokolebati na putu do uspjeha. Tako mu je 1932. godine uručen Oscar za Mickeya Mousea, a pet godina nakon toga prikazan je njegov prvi dugometražni animirani film – Snjeguljica i sedam patuljaka ", nagrađen s čak osam Oscara. Unatoč brojnim uspjesima i povećanju studija, put do uspjeha nije išao glatko. Nakon velikog uspjeha filma Dumbo " 1941. godine, studio je zaposjela vojska te se tvrtka morala usmjeriti na izradu filmova za podizanje morala. Do kraja 1940-ih godina studio se oporavio, a uspjesi su se nastavili nizati. Studio Walta Disneya preselio se i na male ekrane te je 1950. godine nastao prvi televizijski specijal One Hour in Wonderland ", a iste godine je Walt počeo voditi vlastitu emisiju Disneyland " u kojoj je upoznavao publiku sa svojim animiranim likovima. S vremenom je Disney sve manje vremena posvećivao animaciji, a sve više drugim projektima.

Poslovni pothvati

Jedan od njih je svakako zabavni park Disneyland . Ideja o njegovoj izgradnji je nastala 1940-ih godina na jednom od brojnih Disneyevih putovanja. Htio je stvoriti tematski park, gdje bi se njegovi zaposlenici igrali s djecom, a najveća mu je želja bila da bude okružen željeznicom. To je bio prvi tematski park na svijetu, otvoren 1955. godine u gradiću Anaheimu , južno od Los Angelesa, a u njemu su oživjeli Disneyevi animirani junaci. Walt je planirao izgradnju većeg zabavnog parka, ali mu je u 65. godini života dijagnosticiran rak pluća od kojeg je i umro. Nakon njegove smrti, projekte je nastavio voditi njegov brat Roy koji se pobrinuo i za ostvarenje spomenutog sna, otvorivši Walt Disney World Resort " 1971. godine.

U brojkama

U impresivne 43 godine karijere, sa svojim timom animatora Disney je osvojio 48 Oscara i sedam Emmyja te brojne druge nagrade. Tijekom svog života osvojio je 22 Oscara, uz četiri počasna od ukupnih 59 nominacija. Vlasnik je rekorda s najviše Oscara i nominacija za istu nagradu u povijesti.

Walt Disney je bio veliki sanjar i vizionar koji je na putu do uspjeha doživio brojne uspone i padove. Svojom upornošću i ambicioznošću stvorio je golemo carstvo koje ni danas, 49 godina nakon njegove smrti, ne prestaje rasti. Ono što je najvažnije, svojim radom uveselio je brojnu djecu širom svijeta i unio malo magije u njihova djetinjstva.

Ovu subotu na programu RTL-a ne propustite Disney dan s brojnim hitovima za cijelu obitelj!