Novosti

Trend 'zero waste' sve popularniji i u Hrvatskoj: Otkrijte kako prigrliti koncept života s manje otpada!

U sklopu današnje informativne emisije 'RTL Danas' gledatelji će imati priliku pogledati i novi prilog 'Projekta: Zeleno' u kojem Jelena Pajić navodi korisne savjete za smanjenje otpada u svakodnevnom životu.

RTL.hr
05.02.2022 15:00

Nakon kraće pauze rubrika 'Projekt: Zeleno' vraća se u svoj uobičajeni ritam - svake subote unutar emisije ' RTL Danas' novinarka i voditeljica Jelena Pajić donosi nove i zanimljive priloge zapodizanjeekološke svijesti te korisne 'zelene' savjete. Tijekom kraće stanke Pajić je pomno radila na novim idejama, istraživala aktualne teme i trendove kako bi RTL-ovim gledateljima donijela svježu inspiraciju te i njih potaknula da ostave pravi trag! Prve minute ovogodišnjeg 'Projekta: Zeleno' obrađivat će koncept 'zero waste', odnosno koncept života s manje otpada.

"Gledateljima ovog vikenda donosim savjete o tome kakopromišljenom kupovinom mogu izbjeći poneka pakiranja i tako smanjiti otpad. Na primjer, mogu se izbjegavati pakiranja u plastici i jednokratne plastične stvari, treba se kupovati pametno i kvalitetno, iskoristiti ponovno sve što se može te reciklirati", otkriva Jelena koja će uz to u 'Zelenom savjetu' pojasniti koliko se zapravo vode, energije, ali i truda štedi s perilicom za pranje posuđa.

Zero Waste

Što je 'zero waste'?

'Zero waste' jesvjetski poznat pokret koji potiče život bez stvaranja otpada u kojem je naglasak na uporabi održivih materijala, izbjegavanju jednokratnih proizvodaili proizvoda manje, lošije kvalitete. 'Zero waste' koncept podrazumijeva pet osnovnih principa: refuse, reduce, reuse, recycle, rot ili compost. To znači da se odbiju kupovati proizvodi koji su upakirani u manje ambalaže ili s puno ambalaže koja je nepotrebna te da se kupuju proizvodi u rinfuzi, da se smanji kupovina nepotrebnih proizvoda, da se ponovno upotrijebe sve stvari koje se mogu koristiti više puta, da se odvaja i reciklira sav otpad i da se kompostira otpad koji je za to predviđen. Cijeli taj proces smanjuje svakodnevni otpad pojedinca i stvara 'zero waste' filozofiju.

recikliranje

Što je 'Projekt: Zeleno'?

Zaštita okoliša i očuvanje prirode nikad nije bilo od veće važnosti pa je zbog toga bitno da kompanije u svoje poslovanje integriraju brigu za okolinu i društvo. Kao odgovor na povećano zanimanje o planetu, RTL Hrvatska pokrenula je društveno odgovoran program pod nazivom 'Projekt: Zeleno'.

Projekt će djelovati na različitim platformama, a cilj projekta je educirati javnost o važnosti očuvanja života na Zemlji te svim gledateljima i čitateljima ponuditi rješenja, savjete i prijedloge kako svaki pojedinac može pomoći planeti i biti dio ovog zelenog pokreta.